Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България играе с отбора, срещу който спечели последна точка на световно

Таблото на стадиона в Монпелие
Снимка: Любомир Тодоров

На 14 ноември представителният футболен отбор на България приема Парагвай в контролна среща на Националния стадион „Васил Левски“ от 19 часа. Мачът ще бъде дебют на селекционера Георги Дерменджиев.

Наставникът на южноамериканците – аржентинецът Едуардо Берисо, доведе в София отбор, в който личат имена като тези на нападателите на Нюкасъл Мигел Алмирон, на Спартак (Москва) Лоренсо Мелгахеро и на Сантос Дерлис Гонсалес.  

България и Парагвай се срещат едва за втори път. Първата среща беше в известен смисъл историческа за нас.

На 12 юни 1998 година на световното първенство във Франция нашите изиграха първия си мач в група „D“ точно срещу този съпреник. Четвъртите в света бяха със самочувствието на фаворити на стадион „Ла Мосон“ в Монпелие, но срещата завърши 0:0. Христо Стоичков улучи лявата греда на вратата на страховития Хосе Луис Чилаверт, но в края Анатоли Нанков получи втори жълт картон и беше изгонен. Вратарят Здравко Здравков пък отрази коварен удар от фаул на колегата си Чилаверт.

Мачът беше доста скучен за неутралните зрители и нулевото равенство изглеждаше справедливо. Тогава нито някой от нас, присъствалите на стадиона български журналисти, нито милионите пред телевизорите у нас е предполагал, че това ще бъде последната спечелена точка от националния отбор от световно първенство до момента.

Стоичков спори със съдията Ал Зеид под погледа на Чилаверт.

След този мач на Мондиал 98 тимът на Христо Бонев загуби с 0:1 от Нигерия в Париж и с 1:6 от Испания в Ланс и зае последното място в групата. А парагвайците продължиха на осминафинал, след като в много съмнителен двубой победиха с 3:1 вече класиралия се тим на Нигери. Там отстъпиха с 0:1 на бъдещия световен първенец Франция след продължения.

А след 1998-а България не успя да се класира пет поредни пъти за финалите на шампионатите на планетата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна