Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US компания предлага хамбургери с растително „месо“ в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската верига за бързо хранене „Бъргър Кинг“ (Burger King) започна да продава в 2500 заведения в Европа хамбургер с „месо“ на растителна основа, предаде БТА.

Веригата избра за доставчик малката холандска компания „Веджитериън бучър“ (Vegetarian Butcher), основана през 2007 г., която произвежда от растителни протеини „пилешко месо“, кренвирши за хот дог, наденички, дори риба тон и продава продуктите си в 17 европейски страни, съобщи Асошиейтед прес

„Бъргър кинг“ посочи, че от месеци работи с „Веджитериън бучър“, за да приспособи рецептата и да гарантира, че кюфтетата за хамбургерите имат типичния вкус на месо, печено на скара, с което веригата е известна, допълва „Файненшъл таймс“.

Компанията ще продава всички свои продукти с „месо“ на растителна основа в Европа под марката „Ребъл“, като на някои пазари вече е пуснала хамбургера с пилешко „месо“ Ребъл чикън кинг (Rebel Chicken King).

Според оценка на банка Ю Би Ес (UBS) пазарът за „месо“ на растителна основа до 2025 г. ще достигне 50 млрд. долара, макар че ще остане малък спрямо пазар на традиционно месо, който се равнява на 1,2 трлн. долара годишно.

През последните пет години пазарът на заместители на месото на растителна основа в Източна Европа е нараснал със средно 22% годишно и с 13% в Западна Европа, допълва Асошиейтед прес, като се позовава на оценка на „Юромонитър интернешънъл“ (Euromonitor International). В САЩ растежът е 12% годишно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна