Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асприля спрял наемник, който искал да убие Чилаверт

Фаустино Асприля (вляво) спасил живота на Хосе Луис Чилаверт.
Снимка: Infobae

Бившият колумбийски национал Фаустино Асприля е убедил мъж да не убива вратаря на парагвайския национален отбор Хосе Луис Чилаверт, след като двамата футболисти влязоха в разправа помежду си по време на квалификационен мач за световно първенство, игран през 1997 година.

Асприля говори за случая пред колумбийския телевизионен канал "ТелеПасифико", като разказа, че мъж се обадил в неговата хотелска стая, след като колумбиецът и Чилаверт са отстранени след спречкване с червени картони по време на двубоя в Асунсион, спечелен от Парагвай с 2:1. Наемникът, който предложил услугите си на Фаустино Асприля през 1997 година, бил убит в престрелка заради наркотици седем години по-късно.

"Какво? Ти луд ли си? Ще унищожиш колумбийския футбол, не може да го правиш. Не, не, не и не. Това, което се случва на терена, си остава само там", е заявил Асприля в отговор на предложението на мъжа, обадил се по телефона в неговата хотелска стая.

Бившият футболист на Парма и Нюкасъл навърши 50 години преди няколко дни. Асприля беше едно от най-известните имена в колумбийския футбол през 90-те години на миналия век.

Един от най-тъмните епизоди във футболната история е свързан с колумбийския национал Андрес Ескобар, който беше застрелян пред бар в Меделин през 1994 година. Смята се, че инцидентът е свързан с автогола на Ескобар, който защитникът си вкара по време на Мондиал 94 в мача от група "А" между домакина САЩ и Колумбия. САЩ спечели с 2:1, докато колумбийците отпаднаха след груповата фаза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!