Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гана оттегля „прибързаното“ признаване на Косово

Работник поставя знамето на Косово в центъра на Прищина за 20-ата годишнина от края на войната и влизане на войски на НАТО в провинцията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гана оттегля „прибързаното“ признаване на Косово – ход, приветстван от Сърбия, която се противопоставя на отцепването на бившата югославска провинция в отделна държава, предаде АФП.

„Правителството на Гана реши да оттегли признаването на Косово за независима държава“, заяви зам.-министърът на външните работи Чарлз Оуиреду пред АФП. Мотивите са посочени в писмо до Сърбия, добави той.

„Решението за признаване на Косово (през 2012 г.) се оказа прибързано… Гана взема предвид продължаващия диалог между Сърбия и Косово, целящ да разреши въпроса по стремежа на Косово да бъде признато за независима и суверена държава и подкрепя процеса за финализиране на този въпрос“, се посочва в писмото.

Съобщението може да попречи на възобновяване на диалога между Белград и Прищина под егидата на ЕС, който е замразен повече от година.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и е признато от повечето западни държави, но се нуждае от признанието на Белград и съюзничките му Русия и Китай, за да получи място в ООН.

Сръбското външно министерство приветства „важното решение“ на Гана и посочи, че тя става „16-ата държава членка на ООН, която отменя признаването на Косово“. Повечето от тези държави са малки, като сръбският дипломат №1 подчерта, че Гана има най-голямо население сред тях - доближава 30 млн. души.

„Това е резултат от държавната политика, водена от нас през последните години“, каза той, като добави, че решението на Гана „със сигурност ще повлияе на други страни… да оттеглят решенията си за признаване“ на Косово.

Косово твърди, че е признато от 116 страни и списъкът им на сайта на външното министерство остава непроменен и днес.

„Това е продължение на мръсната кампания, но тя е загуба на време“, заяви Йетлир Зуберай – съветник в косовското външно министерство.

Сърбия казва, че се надява да намали страните, признали Косово, под половината от 193-те членки на ООН, посочва АФП.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна