Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендил приема националния и балканския шампионат по маратон

Снимка: БФЛА

Кюстендил ще бъде домакин на националния и балкански шампионат по маратон, който ще се състои на 20 септември 2020 година, съобщиха от БФЛА..

Трасето беше представено днес от Добромир Карамаринов - президент на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА), който наскоро беше преизбран за президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации. С представянето на маршрута днес беше открита и регистрацията на участниците, което ще продължи до Нова година.

"В маратона могат да се включат състезатели от цял свят срещу символичната цена от 10 евро", казаха организаторите и уточниха, че регистрацията става чрез интернет.

Около 150 ще бъдат участниците - професионалисти, а около 300-400 се очаква да достигне борят на останалите маратонци в предстоящото събитие. С включването си в маратона Кюстендил пък става част от семейството на "Рън България", заедно със състезанията в София, Луковит, Пазарджик, Поморие и участници от Цариброд (Сърбия).

Стартът на маршрута ще бъде от площад "Велбъжд" в Кюстендил, като ще премине през селата Граница, Багренци, Жабокрът и ще завърши в Кюстендил с обиколка около културно-историческите забележителности в града. Дължината на пълната обиколка е 21.1 км.

"С участието на Кюстендил се цели вниманието да се насочи и към по-малките градове", каза Антон Бонов, координатор в Българската федерация по лека атлетика и допълни, че така "ще се популяризира красотата на кюстендилския край".

Кюстендил трябваше да бъде домакин и на церемонията "Атлет на България" днес, но поради заминаването на Ивет Лалова за Сан Франциско, в града се състоя само церемония по награждаване на атлетите на Кюстендил. Наградени бяха Емил Кръстев - национален шампион, Валерия Кадийска и Ралица Димитрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна