Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Задават се протести заради болничните, извежда в заглавие СЕГА. "Имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и организиране на масов, национален протест на работещите български граждани", обявиха от КТ "Подкрепа" по повод идеята на управляващите първият ден от болничните да не се плаща от никого и да остава за сметка на работещите. От синдиката напомнят, че заедно с КНСБ са поискали среща с министър-председателя Бойко Борисов. Ако тя не се състои и/или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, ще последват протести, заявяват от "Подкрепа". Според синдиката неплащнето на първия ден от болничните ще принуди гражданите да ходят на работа болни, което пък носи по-голям риск от развитие на епидемии. От "Подкрепа" смятат, че "от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да "спестяват" разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа. Синдикатите смятат, че "реформа наистина се налага, но в обратната посока - на разширяване на периода, който се покрива от бизнеса".

Разпределят безплатните ваксини против грип, информира 24 ЧАСА, като цитира БНТ. Започва разпределението на безплатните ваксини против грип, които пристигнаха у нас в края на миналата седмица. Над 100 000 дози ще бъдат доставени до личните лекари в различни области в страната. За първи път в България право на безплатна имунизация имат възрастните хора над 65 години. Ваксинирането им трябваше да започне през октомври, но се забави заради проблеми с доставките. Въпреки това лекарите съветват уязвимите групи да се ваксинират.

От всички бюджетни програми с най-висока обществена възвращаемост е тази за предучилищното образование. Въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много. Финансираме голяма част от това обучение – 14 млн. лева, но увеличеният обхват от 78% деца до над 90% деца ще струва около 25-30 млн. лева на годишна база“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНР, пише МОНИТОР. По повод освобождаването от таксите за предучилищна възраст той подчерта, че всяка една система има солидарност.

1200 лева  заплата за студент социален работник, четем в МОНИТОР. Месечна заплата от 1200 лева бруто за студенти, завършващи специалност „Социални грижи“, ще осигури държавата по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ от началото на 2020 година. Това е средната заплата за сектора, заяви зам.- министърът на труда и социалните грижи Зорница Русинова. Целта е да се привлекат нови социални работници, като осигуреният финансов ресурс е 10 млн. лв. На практика заплатата за новите социални работници ще е с около 100 лв. по-висока от тази на младите учители след очакваното увеличение и на тяхното възнаграждение със 17 на сто от догодина, сочат сметките.

Съдът задължи София да освети проекта за горене на боклука, сочи СЕГА. Столичната община загуби поредно дело за отказан достъп до обществена информация - този път до проекта за изграждане на инсталация за горене на отпадъците в "Топлофикация-София". Върховният административен съд постанови окончателно, че общината няма право да крие проекта за инсталацията и съпътстващата го документация и следва да го предостави на заявителя на търсената информация - сдружение „За земята“. По проекта за изграждане на инсталация за оползотворяване на RDF горивото от обработените отпадъци се работи от далечната 2011 г., но по него продължава да няма обществено съгласие заради рисковете за околната среда. . Столичната община е отказала да предостави самия проект с аргумента, че той представлява служебна информация, мълчалив отказ е даден и по останалите искания. За тях общината обяснила, че не разполага с окончателни анализи.

Нови 8 метроспирки готови през декември, отбелязва ТРУД. През декември ще приключи окончателно строителството на първите 8 станции от третата метролиния на София, съобщи пред “Труд” директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев. Трасето от 8 км започва от “бул. “Владимир Вазов” и ще минава през Орлов мост, НДК и бул. “България”, като ще стига до кв. “Красно село”. През първата половина на 2020 г. ще бъдат пуснати и вторите 4 км трасе с 4 метростанции – от кв. “Красно село” през ж.к. “Овча Купел” до Околовръстния път при кв. “Горна Баня”. При околовръстния път се изгражда буферен паркинг и обща спирка с жп линията София-Перник.

През 2021 г. трябва да започнат да се изграждат 6 км от Военната академия, през кв. “Гео Милев”, кв. “Слатина”, зала “Арена Армеец” до бул. “Цариградско шосе”. Проектират се 2,1 км разширение от Бизнес парка до ИКЕА, както и 1,9 км удължаване на Линия 1 под бул. “Царица Йоанна” от метростанция “Люлин” до Околовръстния път. Ще се изгради и метроспирка между станциите “Сливница” и “Обеля” и връзка с нова жп гара.

Топлото есенно време се случва през 20 години, научаваме от МОНИТОР. Положителните температури през есента се случват един път на 20 години. Това каза пред БНТ климатологът проф. Георги Рачев. „Септември, октомври, ноември не само, че имаме топло време, но нямаме и отрицателни температури“, уточни той и добави: „Грипът го отложихме с един месец именно поради топлото и сухо време“. Според него на Балканите температури през ноември са от 5 до 7 градуса над нормата, което е "много за Балканите и за Източна Европа". В Западна Европа е по-хладно, но вървим към затопляне.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна