Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Заявих на Джей Пауъл от Фед, че са необходими по-ниски лихви

Доналд Тръмп и Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп написа в Туитър, че е заявил на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в понедленик, че лихвените проценти трябва да са по-ниски, отколкото в други държави.

"По време на срещата си с Джей Пауъл тази сутрин (в понеделник) възразих срещи факта, че нашата федерална фондова лихва е определена твърде висока спрямо лихвените проценти на други страни, които са ни конкуренти. Всъщност нашите лихви трябва да са по-ниски от на всички останали (ние сме САЩ !). Прекалено силният долар вреди на нашите производителите и на икономическия растеж!", написа Тръмп в Туитър.

По-рано през вчерашния ден Доналд Тръмп се срещна с председателя на Фед Джером Пауъл, като след срещата се похвали в Туитър, заявявайки, че тя е била "много добра и сърдечна". Според него двамата с Пауъл са обсъдили "всичко".

"Току-що приключи една много добра и сърдечна среща в Белия дом с Джей Пауъл от Федералния резерв. Всичко беше обсъдено, включително лихвените проценти, отрицателната лихва, ниската инфлация, стимулиращите парични политики, силата на долара и ефектът му върху производството, търговията с Китай и с ЕС и други теми", написа Тръмп в Туитър.

Преди това американският президент беше силно критичен към централната банка на САЩ и нейния ръководител, твърдейки, че с провежданата парична и лихвена политика поставят страната в "конкурентно неблагоприятно положение".

Федералният резерв намали на три пъти основната лихва през тази година, но Тръмп многократно настоя, че банката е "твърде, твърде бавна" с намаляване на лихвите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна