Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Ще търсим алтернатива, ако САЩ упорстват с условията за изтребителите Ф-35

Реджеп Ердоган, президент на Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция няма да се откаже от руските ракетни системи С-400, е заявил турският президент Реджеп Ердоган по време на срещата с американския си колега Доналд Тръмп. Това съобщи самият Ердоган

в реч пред ръководството на парламентарната група на неговата управляваща партия на Справедливостта и развитието в Анкара.

По думите му двамата са се споразумели да търсят решение на въпроса чрез американските и турски официални лица, отговарящи за него.

Тръмп е изразил разбиране за това как се е стигнало до покупката от страна на Анкара на руските комплекси, обясни турският лидер. Турция се аргументира, че неотстъпчивостта на американската страна при преговорите за продажба на системите „Пейтриът“ е довела до турското решение.

Турският лидер изнесе реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието, в която заяви още, че Анкара може да потърси алтернативи на американските самолети Ф-35:

Във връзка със самолетите Ф-35 отбелязах, че Турция е участник в проекта и производител на части и отново напомних, че сме се заплатили 1,4 млрд. долара от 2,1 млрд. долара. Посочих, че ако американското неотстъпчиво поведение по въпроса продължава, Турция ще бъде принудена да потърси други алтернативи за посрещане на средносрочните си нужди“.

Ердоган добави, че проблемите между двете страни не са сериозни и двамата президенти не са позволили междудържавните връзки да станат заложник на противоречията.

По-рано обаче председателят на сенатската комисия по външни работи заяви, че с колегите му ще положат усилия да гарантират нулева вероятност Турция да получи самолетите Ф-35, докато притежава руските противовъздушни системи С-400.

По думите му запазването на руските ракети от страна на Анкара ще доведе до американски санкции.

В края на миналата седмица говорителят на турското президентство Ибрахим Калън и директорът на турската отбранителна промишленост Исмаил Демир поотделно увериха, че Турция ще активира руските комплекси.

При завръщането си от САЩ Ердоган разкри, че Турция не е готова да отмени закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400, която продължава да бъде основна пречка за приключването на сделката с изтребителите Ф-35.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна