Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи с SMS, телефонно обаждане, е-майл или със съобщение на достъпно място в лечебното заведение, пише от първа страница МОНИТОР. Това предвижда проект на наредба, която определя основния пакет от дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Той вече е публикуван за обществено обсъждане, което се предвижда да продължи до 3 декември. За прилагането на наредбата са предвидени 4 454 млн. лева.Националната здравноосигурителна каса. Той вече е публикуван за обществено обсъждане, което се предвижда да продължи до 3 декември. За прилагането на наредбата са предвидени 4 454 млн. лева. Проектът предвижда пакет от дейности, които се осъществяват в извънболничната помощ - първична, специализирана и дентална.

Идеята на управляващите първият ден от болничния да не се плаща само ще ощети много хора, без да реши проблема с източването на осигурителната система и фалшивите болнични, смятат представители на синдикатите, работодателите и експерти, пише СЕГА. „Това няма да реши проблемите със злоупотребите. Няма да облекчи работодателите. Едно е да се бориш със злоупотребите, друго е да приемаш едно безсмислено решение. Оттук нататък започват едни смешни изключения, които го правят още по-объркано“, коментира бившият социален министър Ивайло Калфин. Управляващите вече обявиха, че първият ден болничен ще се плаща, ако отсъствието е заради гледане на болно дете или при трудова злополука, а основният им мотив е, че хората масово удължават почивните дни с кратки болнични. „Ако има проблем с фалшивите болнични, то той трябва да се реши, независимо къде ще преместим плащането. Основното за болничните листове е свързано с работата на здравната система.

Към запрашаването на София трафикът прибавя и опасни нива на азотен диоксид, показват измервания на мрежата от доброволци AirBG.Info, които изследват този замърсител от юни, съобщава СЕГА. „За октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид“, съобщиха от организацията вчера. Азотният диоксид води до редица хронични заболявания като белодробна болест, астма, бронхит. Законодателството на ЕС и България определя пределно допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб.м. “Данните са силно притеснителни, защото са значително по-лоши от тези, които измерихме преди месец. Тенденцията е еднозначна - колкото повече трафик има в града, толкова повече е отровата във въздуха. Не се разхождайте и не спортувайте в близост до автомобилния трафик, дори да сте в градина или парк. Избягвайте местата, където има задръствания – там има много от опасния газ", призова координаторът на проекта Стефан Димитров.

Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна, информира СЕГА. В последните дни все повече кметове заявяват, че ще настояват за вдигане на ставките. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения. Новият стар кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) още на следващия ден след балотажа съобщи, че ще вдигне налозите за колите и жилищата, за да осигури около 1.8 млн. лв. повече приходи. Мотивите - невъзможността на общината да продължи собствено финансиране по големи инвестиционни проекти.

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя, посочва от първа страница ТРУД. Това гласи проектът за системата “бонус-малус”, който е подготвен от КФН. За хората без нарушения има два варианта – максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%. За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира, предвижда новата система за определяне на цената на полицата. “Бонус” и “малус” ще се определят както за самия собственик, така и за всеки, който има право да шофира колата. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата “Гражданска отговорност” ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба. Освен това застрахователят ще може да поиска допълнителна премия за полицата, ако невписания шофьор е по-рисков от собственика

Общините искат регистър на апартаментите за краткосрочен наем, съобщава МОНИТОР. Това е станало ясно по време на проведеното във вторник в курорта Боровец заседание на Националния съвет по туризъм. Според Николай Ангелов, кмет на Балчик, въпросът е изключително важен за общините, особено за курортните селища и градовете, посещавани от повече чужденци. По думите му въпросните квартири се отдават под наем без категоризация. „Същото важи и за жилищата в апартаментните комплекси, които ги има навсякъде, като се ползват интернет платформи“, каза той. „По този начин не се плащат данъци и не се декларират доходи, не се внасят и такси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна