Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия остава ангажирана с договореностите във формата "ОПЕК +"

Владимир Путин, президент на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия остава ангажирана със съкращенията на петролното производство, договорени във формата "ОПЕК +", заяви в сряда президентът Владимир Путин.

Изказвайки се на годишния инвестиционния форум "Русия зове!", организиран от VTB Capital в Москва, Путин отбеляза: "Само координираните стъпки дават оптимален ефект на световните енергийни пазари. В този смисъл ние ще продължим да работим със Саудитска Арабия, със страните от Персийския залив, със страните от ОПЕК в рамките на системата, която беше създадена през последните години, а именно във формата "ОПЕК +".

Той добави: "Целта е да се гарантира, че пазарът е балансиран, приемлив както за производителите, така и за потребителите, и най-важното, че е предвидим".

Владимир Путин отбеляза, че съществуват някои спорни въпроси между страните по сделката, но подчерта, че съществуват известни разногласията само по отношение на "незначителни елементи".

Коментарите на руския президент са само ден, след като агенция Ройтерс цитира свои неназовани източници, според които Русия е малко вероятно да се съгласи на по-дълбоки съкращения на добивите по време на ключовата среща във формата "ОПЕК +" в началото на декември.

Според същите източници Русия най-вероятно ще подкрепи ново удължаване на срока на действие на настоящото споразумение за съвместно съкращаване на петролните добиви от ОПЕК и техните съюзници с общо 1,2 млн. барела дневно (след март 2020-а година), но няма да се съгласи на по-голямо намаляване на производството.

Организацията на страните износителки на петрол планира да проведе двудневно заседание на 5-и и 6-и декември във Виена заедно с нейните външни съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +".

Междувременно петролните фючърси нараства с около 1%, парирайки част от техния рязък спад през предходните две сесии на търговия.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари догодина поскъпват с 0,95% към 61,50 долара, след като във вторник те поевтиняха с цели 2,5%, а в началото на днешната търговия дори удариха най-ниско ниво от 1-ви ноември насам около 60,40 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември, чийто падеж е в сряда, пък нарастват с 1% към 55,80 долара за барел, отскачайки от сутрешно триседмичен дъно около 54,80 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна