Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният изпълнителен директор на "Боинг" подаде оставка

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на "Боинг" подаде оставка на фона на продължаващите проблеми в компанията заради самолетите 737 MAX.

Базираният в Чикаго производител заяви в понеделник, че главният изпълнителен директор Денис Мюленбург ще се оттегли незабавно. Настоящият председател на борда на директорите Дейвид Калхун официално ще поеме поста на 13 януари.

Съветът на директорите заяви, че смяната на ръководството се счита като необходима за възстановяване на доверието в компанията, тъй като тя работи, за да подобри отношенията с регулаторните органи и със заинтересованите страни. Самолетите 737 MAX бяха спрени за полети по целия свят през март след двете катастрофи с този модел, при които загинаха 346 души.

Дейвид Калхун заяви, че силно вярва в бъдещето на Boeing и на самолетите 737 Max.

Промяната в ръководството следва съобщението на "Боинг" през миналата седмица, че от януари ще спре поне временно производството на Max 737.

Членът на съвета на директорите на компанията Лорънс Келнър ще поеме функциите на председател на съвета. "От името на целия съвет на директорите съм доволен, че Дейв се съгласи да ръководи Boeing "в този критичен момент", казва Келнър в специално изявление.

"Дейв Калхун има дълбок опит в индустрията и е с доказано силното лидерство, като той признава предизвикателствата, пред които трябва да се изправим. Бордът и с нетърпение очакваме да работим с него и с останалия екип на "Боинг", за да гарантираме, че днес това означава нов път за нашата компания", допълни Лорънс Келнър.

Новината за влязлата незабавно в сила оставка на досегашния директор доведе до ръст на акциите на Boeing Co. с 2,7% през днешната търговия на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна