Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: ЕС е готов с още санкции срещу Русия, ако Путин не спре войната в Украйна

Антъни Блинкън и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС е приел изключително сурови санкции, които вече се отразяват на руската икономика и добави, че е готов да приеме още, ако президентът Путин не спре военните действия в Украйна.

Тя говори редом до американския държавен секретар Антъни Блинкън, който от своя страна подчерта, че Вашингтон и Брюксел не трябва да допуснат атаката срещу принципите, създадени след двете световни войни, да бъдат унищожени:

"Ако допуснем тези принципи да бъдат нарушени безнаказано, отваряме кутията на Пандора във всяко кътче на света и всичко това ще се случва отново и отново. Мирът и сигурността с всичките им дефицит, които познаваме през последните години, но все пак установени, ще изчезнат. Залозите в случая са изключително реални и те засягат реални човешки същества", посочи Блинкън.

Междувременно външните министри на страните от Г-7 предупредиха, че на Русия могат да бъдат наложени още наказания заради инвазията в Украйна и заявиха, че ще противодействат на руската дезинформация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна