Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск: Повечето спрени акаунти в Twitter ще бъдат "амнистирани"

Снимка: Алами/Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск обяви в четвъртък, че платформата за социални медии ще даде "амнистия" и ще възстанови всички спрени акаунти, които "не са нарушили закона или не са участвали в груб спам".

Този ход идва, след като той попита потребителите на Twitter в анкета дали социалната медия трябва да предложи такава амнистия и 72,4% от повече от 3 милиона потребители, участвали в анкетата, подкрепиха идеята.

"Хората се изказаха. Амнистията започва следващата седмица. Vox Populi, Vox Dei", написа Мъск в "Туитър".



По-рано тази седмица Мъск възстанови след подобно проучяане акаунта на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп, който беше "завинаги“ спрян.

Тогава над 15 милиона души участваха в анкетата, като 51,8% гласуваха "за" възстановяване на акаунта на Тръмп, докато 48,2% бяха "против".

Междувременно "Файненшъл таймс" съобщи по-рано в четвъртък, че офисът на Twitter Inc. в Брюксел, Белгия, е бил разпуснат Новината предизвика тревога сред служители на Европейския съюз, докато те размишляваха дали платформата за социални медии ще се придържа към политиките на блока за онлайн съдържание.

Според източници на финансовото издание, лицата, отговарящи за дигиталната политика на Twitter в Европа - Джулия Мозер и Дарио Ла Наса, са напуснали миналата седмица, въпреки че не е ясно дали са напуснали по собствена инициатива или са били уволнени. Още ръководители, работещи в клона на социалната медия в Брюксел, напуснаха компанията по-рано през ноември.

Заместник-председателят на ЕК по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова каза пред "Файненшъл таймс", че е загрижена за неотдавнашната поредица от събития, тъй като са необходими ресурси за ефективно откриване на "дезинформация и пропаганда".

"Особено в контекста на руската дезинформационна война, очаквам Twitter напълно да спазва законите на ЕС и да спазва ангажиментите си“, каза още тя.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна