Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на комуникационните устройства Starlink в Украйна почти се удвояват

Украинци от Херсон използват сателитен терминал Starlink в центъра на града след изтеглянето на руските войски
Снимка: Ройтерс

Каталожната цена на комуникационните устройства Starlink почти се удвои в Украйна, тъй като местните мобилни мрежи започнаха да се сриват заради руските ракетни атаки върху електрическата мрежа на страната и това доведе до повишено търсене на произведеното от SpaceX сателитно комуникационно устройство, съобщава "Файненшъл таймс".

Терминалите Starlink, които се произвеждат от притежаваната от Илон Мъск SpaceX, ще увеличат цената си до 700 долара за новите украински потребители, според уебсайта на компанията. Това представлява увеличение от около 385 долара по-рано тази година, показват "скрийншотове" на минали данни за цените, споделени от потребители в страната.

Потребителската цена на месечния абонамент за Starlink варира напоследък, като спадна от около $100 до $60 на Деня на независимостта на Украйна на 24 август, за "да отрази условията на местния пазар", но сега ще бъдат повишени до $75.



Цените на Starlink също така се повишиха и в съседна Полша, където много украинци използват комуникационната система, за да избегнат проблеми с доставката на вътрешна поща, но цените останаха същите в Словакия и повечето други европейски страни.

Мъск не отговори веднага на искане за коментар от страна на "Файненшъл таймс".

Малките преносими устройства, които се свързват със сателити чрез антена с размер на книга, осигуряват изключително важна интернет свързаност на украинските военни и цивилни в райони с малко или без никакви мобилни телефонни мрежи или широколентово покритие.

Не е ясно дали цените са се променили и за украинското правителство, което използва комбинация от Starlink от различни донори, включително директно от SpaceX на Мъск, от полското правителство и от съюзниците от НАТО, както и от поддръжници, привлечени от т.нар. "краудсорсинг" (crowdsourcing в буквален смисъл означава използване на ресурса на тълпата).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна