Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гледай народната работа повече от всичко друго...

Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!

Този цитат от Апостола на свободата избра екипът на Радио Варна за заглавие както на тази рубрика в сайта си, така и на документалната изложба, която организира и посвещава на 150-годишнината от гибелта на революционера. Изречението е част от писмо, което Васил Левски пише до приятеля си и съратник в борбата за освобождение Христо Иванов - Големия /от 4 август 1872г./.


Рубриката и изложбата представят 14 писма /в текст и звук/ от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски. Оригиналите им се съхраняват в Държавен архив – Варна и са специално предоставени за тази изложба.


Писмата между Иван Драсов и Данаил Попов, които ви представяме, са разменени в периода от 25.11.1872 г., месец преди залавянето на Апостола /27.12.1872 г./, и 15/27.05.1873 г. Те са свързани със събитията в Къкрина и гибелта на Левски. Тъй като в пълните текстове на писмата се обсъждат и други проблеми на революционната дейност - основно зад граница, акцентът в звуковите файлове е поставен само върху разказаното за съдбата на Апостола и оценката на Драсов и Попов за дейността му по изграждането на мрежата от частни революционни комитети.

От писмата разбираме колко дълго време революционерите в емиграция, а и съратниците на Левски в страната, нямат достоверна информация за съдбата му. В месеците от декември 1872 г. до май 1873 г. периодично се съобщава, че има достоверни данни, че е жив; че българи са го срещнали; не могат да уточнят дали е заловен или не; не са сигурни къде е отведен Левски след събитията в с. Къкрина - в Плевен ли, в Търново ли, в Цариград...


Трябва да се обърне внимание и на факта, че Драсов и Попов често подписват писмата си с псевдоними – Ясенов и Драгомиров /или Драгомиреску/. Данаил Попов е инициаторът на използването на първите псевдоними при кореспонденция във Вътрешната революционна организация, както и на шифри и пароли за тайната поща.

В сайта на Радио Варна, в няколко последователни публикации, може да видите снимки на оригиналните писма на Иван Драсов и Данаил Попов, съхранявани в Държавен архив – Варна. В звуковите файлове ще чуете озвучен само текста в тях, който е свързан със съдбата и гибелта на Васил Левски.

Иван Драсов /1848 – 1901 г./ е български революционер, общественик и държавник, близък съратник и приятел на Васил Левски. Член е на БРЦК. След Освобождението се заселва във Варна и активно участва в изграждането на града, бил е областен управител.

Наследниците му даряват богатия му архив на Държавен архив – Варна.

Данаил Попов /1840 – 1909 г./ е български революционер. Член на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и БРЦК. Близък съратник и доверено лице на Васил Левски. Почти цялата кореспонденция на Апостола минава през Попов. Единствен има право да чете получаваните от Левски писма. Инициатор е на първите псевдоними във ВРО, както и на шифри и пароли за тайната поща.

За изложбата и идеалите на Апостола Валерия Василева разговаря с Донка Николова, гл.експерт в Държавен архив - Варна, Мариана Николова, уредник на Музея на Възраждането, Нели Димова, преподавател по история в Първа ЕГ и с нейния ученик Никола Стамов. 

Писма за Левски

ТОЗИ ПРОЕКТ Е РЕАЛИЗИРАН С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени