Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губернаторът на Тексас мобилизира Националната гвардия в очакване на мигранти

Мексиканци в Сиудад Хуарес се готвят да пресекат границата с Тексас, 10 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът републиканец на Тексас Грег Абът нареди изпращането на стотици служители на Националната гвардия на границата между САЩ и Мексико в опит да обуздае "очакван ръст на мигранти след отпадането на Covid ограничения тази седмица".

В илюстрация на дълбоките политически различия в САЩ по отношение на миграцията Абът разкритикува президента Джо Байдън заради очакваните нелегални мигранти.

С отпадането на Covid мерките в четвъртък "президентът Байдън залага топъл прием на хора от целия свят", заяви губернаторът:

"Тексаската Национална гвардия подготвя хеликоптери и самолети и разполага специално обучени бойци за Тексаската тактическа гранична част, които ще бъдат разположени на горещи точки по протежение на границата, за да помагат в залавянето и отблъскването на големи групи мигранти, които се опитват да влязат нелегално в Тексас".

"The Texas National Guard is loading Blackhawk helicopters and C-130s and deploying specially trained soldiers for the Texas Tactical Border Force, who will be deployed to hotspots all along the border to help intercept and repel large groups of migrants trying to enter Texas illegally."

В четвъртък отпадат серия от правила, наложено от тогавашния президент Доналд Тръмп с цел недопускане на заразени с Covid-19 в САЩ.

На практика това се превърна в метод за миграционен контрол, който позволи на граничните охранители да отпращат търсещи убежище, без да разглеждат молбата им.

От тази седмица правилата ще бъдат заменени с наричания от администрацията на Байдън легален път към убежище за квалифицирани и кандидатстващи по законен начин и строги наказания за нелегалните мигранти.

Граничните градове по протежение на 3100-километровата граница се готвят за няколко хиляди души, които ще се опитват да пресекат всекидневно в САЩ.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна