Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклон към донорите и техните близки!

Евгени Георгиев: Големите болници трябва да дават поне пет донора на три месеца

Първият сърдечно трансплантиран българин е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за трансплантираните пациенти у нас

3
Евгени Георгиев
Снимка: Гергана Хрисчева

Един емоционален разговор без сълзи, но през сълзи... Защо?

Защото нямаме нови сърдечно трансплантирани българи...

Защото загиват, чакащите за трансплантация...

Защото няма разяснителни кампании за донорството...

Трябва ли Изпълнителната агенция по трансплантации да стане отново самостоятелна струкутра?

За битката да си трансплантиран говори първият сърдечно-трансплантиран българин в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" .

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

💗Евгени Георгиев - първият сърдечно трансплантиран преди 15 години българин у нас в болница "Ал.Чирков" и почетен председател на Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички".

Евгени Георгиев
От разговора ще научите:

💗Какви са проблемите на сърдечно трансплантираните пациенти у нас

💗Защо е важно участието на наши трансплантирани пациенти в Световни първенства

💗Защо вече не се провежда Националния пациентски фестивал "Играй с мен"

💗Как и колко дълго живеят трансплантираните пациенти

💗Защо не се правят повече сърдечни трансплантации у нас тази година

💗Защо Румъния и Хърватска правят средно по 9 трансплантации месечно

💗Разбират ли хората защо е важно донороството

💗Изпълнителната агенция по трансплантации да стане отново самостоятелна струкутра

💗Защо координаторите по донорство не трябва да съвместяват дейности

💗Защо все още не сме член на Евротрансплант

💗Защо пациентите се наслушаха на обещания, от които не следват действия

💗Листата на чакащи намалява, защото хората загиват, без да дочакат нов орган

21.02.2020. Българският отбор на трансплантирани със сърце и бял дроб и тази година ще участва на Европейските игри - юни месец, в Испания. Все още за някои от участниците търсим спонсорство и екипи за всички!

"Радвам се, че двама българи отидоха и спечелиха медали на това Световно първенство за трансплантирани. Огнян Ганчев е трансплантиран с мен през далечната 2006 година със сърце и му прави чест, че донесе медал.

Същото важи и за Георги Пеев, защото и той положи неимоверни усилия. Те двамата успяха да покажат, че има частица живот в транспрантираните пациенти, за да се борят да се повишава броят на трансплантираните у нас", каза за БНР Евгени Георгиев, първият сърдечно трансплантиран българин.




"Съжалявам, че този път не успях да участвам, но последно време започнах често да влизам в болница, защото артериите на сърцето ми започнаха да се влошават, поредица стентове ми се поставят периодично...Но преди това имам участие в четири Европейски първенства, откъдето пак се тези хора и други и носехме медали...
Вече не мога и да организирам традиционния спортен пациентски фестивал - "Играй с мен". Имайте предвид, че чуждите отбори на транспланираните разполагат със всичко, с което ние не разполагаме - треньори, бази, тренировки, пари за състезанията... Ние стигнахме до 7 - мо издание вече не ни достигаха средствата за участие на хора с увреждания в спортни състезания. Почт вямаме, държвата отпуска минимални средства, нямаме пари за екипи, или за грамоти... а за тренировки никога не сме имали възможности - просто се явявахме", разказа още Евгени Георгиев.

Национален пациентски спортен фестивал "Играй с мен"

"Аз обаче искам да ви обърна внимание и на още нещо - в България само 5-6 трансплантирани пациенти се опитваме да водим някакъв спортен живот, да поддържаме физическа форма...Въпреки хубавите неща, които се случват на трансплантираните пациенти, трябва да кажем, че имуносупресивните медикаменти, които се налага да приемаме, бавно и сигурно убиват всички ортани в тялото...Но няма как без тях.

15-16 години е средната продължителност на сърдечно трансплантираните пациенти. Ние с Огнян сме най-дълго преживелите...През 2003 г. 17 човека чакахме за сърдечна трансплантация, само мен успяха да трансплантират, останалите починаха...", сподели още Георгиев.

Трансплантирани - 12 септември 2019 г.

Към 8 юни 2023 г. по данни на ИАМН чакащите за ново сърце са 28 души. Към същата дата у нас е извършена една сърдечна трансплантация.(бел.ред.)

Евгени Георгиев е категоричен, че Изпълнителната агенция по трансплантации трябва да излезе от надзора на ИАМН и да стане пак самостоятелна структура, и ако там се постави директор, който по 16 часа да търси срещи с координаторите по места, да търси донороски ситуации, да организира информационни кампании сред младите хора, нещата отново ще потръгнат...

"Големите университетски болници трябва да дават поне пет донора на три месеца, а координаторите по донорство не трябва да съвместяват тази дейност, категоричен е още Евгени Георгиев.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна