Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III на посещение във Франция през септември

Британският крал Чарлз III
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз III ще пътува до Франция на 20-22 септември след отмяната на първоначалното му планирано посещение през март заради напрегнати протести срещу реформите на френската пенсионна система, съобщи Елисейският дворец, цитиран от "Ю Ес нюз".

„Това посещение е чест за Франция във време, когато страната ни ще бъде домакин и на Световното първенство по ръгби“, се казва в изявлението на Елисейският дворец.

В изявлението на президентството продължава да се казва, че посещението свидетелства за исторически близките връзки между Франция и Великобритания и двата народа и се добавя, че ще бъде чест на Франция.

Чарлз беше планирал тридневно посещение във Франция в края на март за това, което можеше да бъде първото му държавно посещение, откакто наследи покойната си майка, кралица Елизабет, като британски монарх.

Посещението обаче трябваше да бъде отменено след социални вълнения заради новия пенсионен закон на президента Еманюел Макрон, който избухна в едни от най-лошите улични прояви на насилие, наблюдавани от години в цялата страна.

Вместо това Чарлз посети Германия при първото си задгранично пътуване като крал.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна