Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епична битка за Кърджали: Хасан Азис слиза от кметския стол, кой ще седне?

20 партии, коалиции и инициативни комитети се впускат в епична битка за Кърджали. От това кой ще овладее кметското място и ще има мнозинство в Общинския съвет зависи развитието на най-големия град в Източните Родопи през следващите 4 години.

Още повече след изненадващото решение на ДПС да издигне нов кандидат за кмет и така да прекрати 20-годишното управление на Хасан Азис. На фона на негативните коментари от последните месеци за много проблеми на общината, тази смяна изглежда навременна, но поражда и въпроса какво следва оттук нататък. Свирен ли е мачът в Кърджали или се очакват изненади и втори изборен тур, ще стане ясно още вечерта на 29 октомври.


Кърджали винаги е бил апетитно парче за ДПС. Тук още се помнят „сталинградските битки“ на местни избори. И до сега Движението разчита на своите поддръжници, което му осигурява безапелационна победа – не само в Общинския съвет, където има мнозинство, но и в кметския кабинет. С едно изключение, когато през 1999 година ДПС изгуби кметското място на втори тур. В годините след тази загуба партията на Ахмед Доган, както я припознават по-възрастните избиратели, не повтори грешката си. Веднага след нея Движението наложи своя кандидат – Хасан Азис, печелил пет поредни избора. За шестия не успя. След разговори в сараите на Доган беше решено, че е време за промяна в местната политика.

Така ДПС ще се яви на изборите през октомври с нов кандидат за кмет на Кърджали. Това е банкерът Ерол Мюмюн, с амбицията да спечели още на първия тур. Въпреки че за мястото ще се борят не малко кандидати, негов основен опонент ще е претендентът на ГЕРБ – областният управител Никола Чанев. Който и обаче да седне на горещия стол, ще трябва да обърне негативната тенденция на обществено недоволство заради много нерешени проблеми.

Не само в Кърджали местните хора имат проблеми. В селата наоколо, където ДПС отново е с най-много издигнати кандидати, а някъде други партии просто няма, се надяват новите кметове да подобрят живота им. Едно от тях е село Лисиците, превърнало се в туристическа атракция. До него се стига по най-дългия на Балканите въжен пешеходен мост, а жителите бързо се научиха как да посрещнат посетители. В селото днес живеят 20-тина души и на 29 октомври ще избират кмет за първи път. Досега са били към Широко поле, от другия край на язовир „Студен кладенец“. Кандидатът е един, от ДПС. Съпругата му отсега знае, че ще бъде той и вече му дава съвети. А в Лисиците се чудят къде ще настанят новия кмет, защото сграда няма.


На десетки километри, там, където трябваше да е построена мега каскадата Горна Арда, хората се броят на пръсти. Безработица, обезлюдяване, демографски срив – основни проблеми в планината. Затова и вероятно жителите на ардинските села Паспал, Стояново и Мусево не залагат големи надежди на новите кметове.

Два дни преди старта на кампанията – политическият пъзел е нареден. Остава само да разберем - Свирен ли е мачът в Кърджали или се очакват изненади, разказва Валя Апостолова:


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна