Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как се приемат пробиотиците?

Пробиотиците представляват неизчерпаем ресурс, предоставящ неподозирано много ползи за организма. Неслучайно далечните ни предци, без дори да подозират за тези ползи, са приемали различни богати на пробиотици храни за облекчаване на стомашно-чревни оплаквания, лечение на определени състояния и неразположения.

Съвременната медицина е насочила взор през последните няколко десетилетия и изучава задълбочено ползите от редовния прием на пробиотици, връзката на стомашно-чревното здраве с цялостното здравословно състояние на организма, както и ефектите, които чревната микрофлора оказва в еволюцията на редица заболявания.

Изключително важно е поддържането на финия баланс в съотношението между добрите (полезните) и лошите (патогенните, болестотворните) микроорганизми в интестиналния тракт. За поддържане на популациите на добрите бактерии основна роля играе здравословното и балансирано хранене или допълнителен прием на пробиотици под формата на хранителни добавки. От друга страна факторите, които потискат популациите на полезните микроорганизми или стимулират растежа и разрастването на патогенните микроорганизми са многобройни. Така например съвременният човек е изложен на многобройни атаки и изкушения, които повлияват негативно чревната микрофлора. Влияние оказват някои подлежащи заболявания, хормонален дисбаланс, чест прием на антибиотици и много други фактори.

Изключително важно е правилният подбор на подходящ продукт във връзка с голямото разнообразие в аптечните мрежи и липсата на строг контрол над продуктите. Пробиотици на drugstore.bg е полезна категория, в която можете да откриете цялото продуктово разнообразие, налично на българския пазар.

Полезни свойства и ефекти на пробиотиците

Пробиотиците, независимо дали набавяни с ежедневното меню или под формата на добавки, носят многобройни, често дори неподозирани и все още не напълно изяснени ползи за организма:

  • ефекти върху храносмилането: сред едни от отдавна известни ползи от прием на пробиотици са поддържането на доброто състояние на храносмилателната система, лечение и профилактика на различни стомашно-чревни заболявания. Те са ефективни за широк кръг от интестинални проблеми
  • ефекти върху имунитета: счита се, че над две трети от имунната система живее в червата (неслучайно е въведен специален термин, а именно ентерална имунна система), като роля за това играе съотношението между добрите и лошите бактерии.
  • ефекти върху настроението: множество проучвания през последните години показват асоциация между влошеното качество на живот (нездравословно хранене, липса на движение, стрес, вредни навици) и покачването на засегнатите от различни личностови и поведенчески разстройства, включително тревожност, депресия, панически атаки, лабилно настроение.
  • ефекти върху теглото: затлъстяването е тихата епидемия, обзела световното население, за която се говори твърде малко. Всеки втори човек е с наднормено тегло или затлъстяване, като вместо да посяга към всевъзможни многообещаващи спортни добавки, фет бърнъри, детокс чайове и т.н. една от първите и най-лесни стъпки, които ефективно водят до понижаване на теглото, е подобряване на храненето с внос на достатъчно богати на пробиотици храни или допълнителен прием

Източници на пробиотици

В близкото минало ежедневно в чинията на хората са присъствали различни видове туршии, кисело зеле, мляко и млечни продукти, квас и други, които те сами са произвеждали и вероятно дори не са подозирали за техните невероятни ползи. В съвременното общество, с всяко следващо поколение, интересът към тези храни тенденциозно намалява, качеството на предлаганите в големите хранителни вериги продукти се подлага ежедневно под съмнение, което значително затруднява снабдяването на организма с богати на пробиотици храни по естествен път.

Съвременната медицина и фармация правят възможно набавянето им с помощта на подходящи хранителни добавки, разработени във всевъзможни лекарствени форми (таблетки, капсули, сироп, прах за разтваряне, капки и други) с цел доставяне на организма така необходими полезни микроорганизми с цел подпомагане борбата с различни заболявания, профилактика и лечение на различни състояния.

Как се приемат пробиотиците?

За извличане на оптималните ползи от приема им под формата на добавки обикновено се препоръчва прием сутрин, на гладно, около 30 минути преди прием на храна.

Приемът им следва да спазва всички препоръки, указани от производителя и свързани с особености в употребата. Обикновено се препоръчват с достатъчно течности, като в много от случаите не е задължително това да бъде вода (могат да се приемат с чай, сок, прясно мляко, разтворени в адаптирано мляко и други).

За постигане на желаните резултатите пробиотиците следва да се приемат достатъчно продължително, съобразно препоръките на производителя и на лекуващия лекар, като в някои случаи може да е необходима допълнителна суплементация с подходящи витамини и/или минерали, аминокиселини и други.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна