Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП добави ядрената енергия към списъка на сектори с приоритетно финансиране

Европейски парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите от Европейския парламент гласуваха за включване на ядрените технологии и технологиите за улавяне на въглерод в списък на сектори, които трябва да имат приоритетно финансиране и разрешителни, като част от отговора на единния блок на огромния пакет от субсидии, обявен от САЩ миналата година, съобщава "Файненшъл таймс".

Във вторник Европарламентът одобри поредица от поправки към Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии (Net-Zero Industry Act) на Европейската комисия, който беше предложен през март, за да се ускори навлизането на чисти технологии в рамките на блока и да се попречи на ключови компании да мигрират към САЩ, за да се възползват от Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act), предлагащ до 369 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и данъчни кредити през следващото десетилетие за програми за чиста енергия в Северна Америка.

Но разширяването на списъка предизвика опасенията на екоактивистите и борците за климата, че ресурсите на ЕС ще бъдат разпределени твърде слабо и ще отклонят вниманието от основните технологии.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени