Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на урана надхвърли 80 долара за един паунд за първи път от над 15 години

Обработка на yellowcake, от който се добива уран
Снимка: facebook

Цените на урана надхвърлиха 80 долара за един паунд за първи път от повече от петнадесет години поради подновеното търсене на ядрена енергия и нарушаване на доставките, съобщава Блумбърг.

Фючърсите на Nymex, проследяващи договорите на физическия пазар за суровата форма на уран, известна като yellowcake, достигнаха 80,25 долара за един паунд по време на вчерашната търговия. Цените се повишиха рязко тази година, след като повече от десетилетие те се колебаеха, като поскъпването идва на фона на ядрения ренесанс по света, както и многобройни производствени предизвикателства.

Това стимулира интереса сред инвеститорите, които печелят от свои експозиция както чрез акции на минно-добивни компании, така и чрез деривати на уран. Въпреки че спот пазара на урана е слабо търгуван, срочната цена, която е по-важна за ядрените електроцентрали, също се повишава, според данни на BMO Capital Markets Ltd.

"Договорите за комунални услуги продължават да набират скорост", коментира Колин Хамилтън, управляващ директор за поделението на BMO за анализ на стоковите пазари. "Има много малко необвързано производство, което да отговаря на непокритите изисквания", добави той.

Графика на фючърсите на урана (U3O8) на борсата NYMEX


Най-голямата в света публично търгувана компания за производство на уран Cameco Corp. понижи производствените си цели поради предизвикателства пред операциите си в Канада, докато неотдавнашен преврат в Нигер наруши доставките до европейските ядрени централи. Освен това в индустрията има безпокойство след избухването на войната в Украйна относно зависимостта от съоръженията за обогатяване на уран, управлявани от руската "Росатом".

Конфликтът също така подтикна страните да диверсифицират производството на електроенергия, тъй като започна енергийният преход. Някои енергийни компании в Европа удължават живота на своите ядрени реактори, за да се справят със загубата на руски газ, като в същото време продължава изграждането на ядрени централи в Китай.

По-високите цени на урана могат в крайна сметка да накарат производителите да възобновят производството, според доклад на Sprott Asset Management. Този месец австралийският компания за добив на уран Boss Energy Ltd. обяви рестартирането на проект, който беше спрян преди повече от десетилетие.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна