Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване с 5% на тавана на енергийните цени за британските домакинства през 2024 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Таванът на енергийните цени на домакинствата във Великобритания се очаква да се повиши с 5% през новата година поради покачването на цените на едро на газа и електроенергията, което обаче може да се окаже пречка пред усилията на правителството да ограничи инфлацията, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Британският енергиен регулатор Ofgem обяви в четвъртък, че повишава горната граница на цените на сметките за енергия на домакинствата от януари до март до 1928 британски лири (около 2402,48 щатски долара) за типичното домакинство на Острова, отразявайки нарастващите разходи за международна търговия на едро с енергия.

Досега определяният от Ofgem таван, над който британките власти оказват подкрепа за енергийните сметки на домакинствата, беше на ниво от 1834 паунда.

Новата сума е значително по-ниска от тази през януари 2023 г., когато таванът за енергийните сметки достигна 4059 британски лири след скок в цените на едро, предизвикан от войната на Русия срещу Украйна, но в същото време е доста по-висока от средните стойности от 1200 паунда преди 2022 г.

Скокът на енергийния ценови таван идва в момент, когато британците са изправени пред постоянна инфлация при разходите за храна и основни продукти, а правителството се бори с намаляващите прогнози за икономическия растеж. Разходите за енергия на едро намаляха с отшумяването на кризата в Европа, но те остават около двойно по-високи от нивата, наблюдавани преди началото на кризата през 2021 г., отбелязва Блумбърг.

Въздействието на по-високия таван няма да се разпредели равномерно между нивата на доходите. Домакинствата с най-ниско потребление ще плащат с цели 27% повече от миналата зима заради намаляването на държавната подкрепа, според консултантите на BFY Group.

Средната енергийна цена от 350 паунда през първото тримесечие на тази година вече ще струва 445 британски лири през следващата година и около две трети от домакинствата ще плащат повече, посочи още BFY.

За разлика от това, потребителите на най-много енергия ще бъдат таксувани с около 5% по-малко.

Миналата седмица регулаторът Ofgem каза, че проучва потенциална реформа на постоянната такса, която добавя фиксирана дневна цена към сметката на всеки и поиска информация от доставчици и потребителски групи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна