Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Как да се справиш с големите сметки през зимата?

Разходите за отопление на жилището са значима тежест за множество семейства. С малко внимание и подготовка обаче тяхното влияние върху семейния ти бюджет може да бъде намалено.

Тук ще изредим няколко стратегии, които да ти дадат идея как би могъл да си помогнеш.

1.  Бюджетиране

Добре е да прегледаш сметките за предишните години и да прецениш какъв точно е размерът на средствата, които обикновено са ти необходими през зимните месеци. Кои точно месеци имаш високи сметки за ток и парно? Кой месец сметките са най-високи? След като имаш ясна идея от колко точно пари и в кои месеци са ти необходими, можеш да започнеш да мислиш как да си ги набавиш. Би ли могъл да ги спестиш от разходите си през останалите месеци на годината? Ако имаш подготвена такава сума, зимата е топла и не си я ползвал изцяло, можеш и да търсиш начини да инвестираш в нещо или да я поставиш на влог с лихва.

Бюджетирането и предварителната подготовка са най-добрият начин да посрещнеш нуждите си през зимата подготвен.

2.  Намали консумацията на енергия

Има много начини, с които домакинството ти да започне да пести от сметките за ток. Носенето на по-дебели дрехи или отопление само на стаите, които се ползват, са само някои от тях.

По-голямата част от консумацията на ток обикновено идва от големите електроуреди - бойлер, готварска печка, пералня. Ако се отопляваш на електричество, в този списък можеш да включиш и използваните електроуреди. Използването им по време на нощната тарифа на ток може значително да намали сметките ти и е един от най-бързите начини да намалиш своите разходи. От 1 ноември до 31 март зимната тарифа се отчита между 22:00 вечерта и 6:00 сутринта и е почти два пъти по-евтина от дневната.

3.  Инвестирай в отоплението на своето жилище

Смяната на един вид отопление с по-модерен и по-ефективен е само един от начините да намалиш сметките си за ток. Друг такъв е инвестицията в качествена външна и/или вътрешна изолация на жилището. Това би могло да промени изцяло не само сметките ти за ток, но и да увеличи и цената на жилището ти трайно.

Дори и малка по размер инвестиция може да има голям ефект. Няколко умни термостата и контакта, както и подходящо приложение могат да ти струват съвсем малко, но да ти дадат възможност да наблюдаваш, контролираш и програмираш работата на най-големите консуматори на ток в твоя дом.

4.  Кредит или кредитна карта

Ако се затрудняваш със сметките и не си се подготвил предварително, вероятно тегленето на кредит е начинът да си помогнеш. Това също е начин да разпределиш тежестта на сметките през годината.

Кандидатстването и вземането на кредитна карта можеш да считаш за предварително одобрен заем, който е на твое разположение при нужда. Ако единствено се притесняваш от сметките само в няколко пикови месеца, а не за целия сезон, това е повече от удачно решение. Това важи в още по-голяма сила, когато месецът е значително по-топъл и картата няма странични такси - тогава няма да ти струва нищо, ако нямаш нужда и не я използваш.

5.  Програми енергийна ефективност и енергийни помощи

Ако доходите ти са под определен праг, най-вероятно ще имаш право на енергийна помощ от правителството. При тях много силно ще зависи какъв е начинът ти на отопление и какви са доходите на твоето домакинство.

Друга правителствена програма е енергийна ефективност. Кандидатстването за нея е по-сложно, но ако живееш в кооперация, е идеална възможност за поставяне на изолация и саниране на сградата, в която живееш. Това е един от най-добрите начини дълготрайно да намалиш разходите си за отопление. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна