Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поевтинява към 42 евро/MWh въпреки сериозното застудяване

Снимка: Ройтерс

Фючърсите на европейския природен газ на ниделрандския хъб TTF поевтиняват по време на търговията във вторник с 4% към 7-седмично дъно от 42 евро за мегаватчас, тъй като обилните доставки на синьо гориво и почти изцяло запълнените газохранилища на стария континет имат превес над прогнозите за много студено време в голяма част от Европа в началото на декември.

Хранилища за природен газ в ЕС остават почти изцяло запълнени (на 97,43% към 26-и октомври), като газохранилищата в Германия са пълни на 98,96%, на Франция - 98,51%, а на Италия - 95,93%, според последните данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Продължават и доставките на втечнен природен газ (LNG).

Графика на декемврийските газови TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


В същото време обаче минусовите температури и снегът се разпространяват из целия континент, което води до очаквано увеличение на търсенето на енергия. Прогнозите са, че в Берлин и Хелзинки ще има ниски температури съответно от -4,5 и -8,0 градуса по Целзий, а в части от Шотландия, Североизточна Англия и Лондон ще има сняг и температури под нулата.

Прогнозите показват продължаване на студения модел за по-голямата част от Европа през следващите две седмици, въпреки че някои модели предполагат потенциално повишение на температурата на северозапад от 6 декември.

Това може да ограничи текущото поевтинява на газ на стария континент, както и новината за заседнал LNG танкер на австралийски терминал за износ, който спира доставките, тъй като само един кораб може да акостира на терминала. Това от своя страна може да провокира известни опасения за доставките за Северното полукълбо в началото на зимата, тъй като Австралия е един от най-големите доставчици на гориво в света.

Нови прекъсвания, неблагоприятни метеорологични условия или допълнителни ограничения на руския газ могат да стимулират по-голяма нестабилност на цените и да изострят рисковете за глобалните доставки на LNG, се посочва в доклад на Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени