Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според министъра на околната среда държавата е била добре подготвена за първия сняг

Миинстърът на околната среда и водите Юлиян Попов
Снимка: БТА

На основа на сегашния план РИОСВ – София вероятно няма да даде разрешение за Драгалевския лифт, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ. На 29 ноември Върховният административен съд потвърди, че трябва да се извърши ремонт на лифт „Драгалевци“ от „Въжени линии" ЕАД, а концесионерът „Витоша ски“ призова кмета Васил Терзиев да предприеме конкретни стъпки за решаването на проблема със съоръженията на Витоша.

Министър Попов посочи, че концесионерът иска да строи лифта с различни стъпки на пилоните, които обаче не могат да се изместят заради множеството ограничения в природния парк. Той беше категоричен, че целият план за Витоша трябва да се преосмисли и то много бързо. „Няма да стане за тази зима със сигурност, няма да стане и за следващата“, изрази мнение министърът и се обяви за решаване на въпроса с плана „радикално“ и с „фундаментално нов подход“.

По повод забраната за стари автомобили в центъра на София, която влезе в сила от 1 декември Юлиан Попов поясни, че всяка подобна система винаги се въвежда на стъпки и с период, в който хората да не бъдат глобявани. По думите му тази мярка няма да реши проблема със замърсяването на въздуха, но „ще допринесе малко“. „В България до момента тази година няма град, който е превишил допустимите норми по европейските стандарти“, заяви министърът на околната среда.

Според него държавата е била добре подготвена за обилния сняг, но ситуацията е била екстремна. 

„Винаги, когато падне голям сняг, той не може да бъде изчистен веднага“, коментира министърът и допълни, че падналият сняг е бил много тежък, а в комбинация с „безпрецедентен“ силен вятър в ниските части на страната са се образували големи преспи. По думите на Попов нашата инфраструктура не е адекватна на българския климат такъв, какъвто е, а още по-малко е адекватна на климата, какъвто очакваме да стане. Приготвяме се, имаме няколко стратегии, които се реализират, допълни министърът. 

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес в Сливен, който определи управлението като „паянтова сглобка, Юлиян Попов коментира: „Едно нещо е правителството, друго нещо е политическата договорка“. По думите му политическата договорка непрекъснато предприема някакви метафори, „дали е сглобка, дали е плетка, дали е паянтова“. За себе си министърът я определи като динамична. 

Ние не решаваме бъдещето на нашия кабинет вътре в кабинета, заяви още Попов. Според него кабинетът работи много добре и всички са се събрали да свършат колкото се може по-бързо и колкото се може по-смислена работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна