Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луис де Гиндос: Малко вероятно е кризата в Червено море да повлияе на решенията на ЕЦБ за лихвите

Луис де Гиндос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос отбеляза в понеделник, че не очаква сътресенията по отношение на атаките на движението Хути срещу чужди кораби в Червено море да повлияят на бъдещите решения на ЕЦБ за паричната и лихвена политика.

Говорейки пред испанското национално радио RNE, Де Гиндос потвърди позицията на банката, че лихвените проценти трябва да бъдат намалени, след като инфлацията в еврозоната достигне целевото ниво от 2 на сто. Той подчерта, че е "оптимист" относно икономическите перспективи.

Наскоро Луис де Гиндос прецени, че е твърде рано да се обсъжда разхлабване на паричната политика на ЕЦБ и повтори, че институцията ще следи икономическите данни, преди да предприеме бъдещи стъпки.

Междувременно участниците на паричните пазари леко увеличиха очакванията си за бъдещи намаления на лихвените проценти в началото на настоящата седмица, която е изпълнена със заседания на водещи централни банки и важни икономически данни.

Някои анализатори смятат, че данни за слаб икономически растеж и ниска инфлация в еврозоната, които се очаква да бъдат оповестени в сряда, могат да допринесат за очакванията за бъдещи намаления на лихвите на ЕЦБ.

Федералният комитет за операциите на открития пазар на Фед на САЩ пък обяви решението си за лихвената политика в сряда вечерта. Очаква се Федералният резерв да изчака до второто тримесечие, преди да започне да намалява лихвите, показва последно проучване на агенция Ройтерс. По-голяма е вероятността за първо понижение на лихвите през юни, а не на заседанието на Фед през май, но търговците оценяват и на близо 50% шанса за подобен ход още през месец март.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени