Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на печалбите на Deutsche Bank и BNP Paribas през последното тримесечие на 2023 г.

Лога на банките BNP Paribas и Deutsche Bank

Големите европейски банки Deutsche Bank и BNP Paribas отчетоха солидни понижения на печалбата през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Водещият немски кредитор обяви, че неговата нетна печалба през последното тримесечие се е свила с 28% спрямо година по-рано до 1,4 млрд. евро поради "по-ниските данъчни облекчения". За цялата 2023 г. обаче печалбата на Deutsche Bank се е повишила с 2% спрямо година по-рано до 5,7 млрд. евро.

В същото време приходите на голямата германска банка са нараснали през четвъртото тримесечие на миналата година с 5% спрямо същия период на 2022 г. до 6,7 млрд. евро, като за цялата изминалата година те са се повишили с 6% до 28,9 млрд. евро.

Банката заяви, че възнамерява да продължи своята "програма за оперативна ефективност" през 2024 г., което ще доведе до съкращаване на около 3500 работни места. Deutsche Bank също така каза, че е получила надзорно одобрение за обратно изкупуване на акции на стойност 675 милиона евро, което ще се стреми да завърши през първата половина на 2024 г.

Компанията обяви и разпределение на капитал за 1,6 млрд. евро през първата половина на 2024 г. и заяви, че очаква да надхвърли целта си от 8 милиарда евро под формата на капиталови разпределения на акционерите, изплатени през 2022-2026 г.

Голямата френска банка BNP Paribas път отчете спад на нетна печалба през последното тримесечие на 2023 г. с 50% спрямо година по-рано до 1,07 млрд. евро при пазарните очаквания за по-слабо намаляване на печалбата до 1,74 млрд. евро.

Приходите на най-голямата по активи банка в еврозоната лък се повишиха през последното тримесечие с 0,1% до 10,9 млрд. долара, а за цялата 2023 г. с 10% до 45,9 млрд. евро.

"BNP Paribas отбеляза много добро представяне през 2023 г., което отразява солидността на нашия диверсифициран модел, ефективността на нашите платформи и способността на Групата да продължи развитието си, за да отговори на нуждите на своите индивидуални, корпоративни и институционални клиенти. С оглед на силата на мобилизацията и експертизата на нашите екипи и нашия технологичен напредък, BNP Paribas ще продължи да расте и да печели пазарен дял", заяви при представянето на финансовия отчете главният изпълнителен директор на френската кредитна институция Жан-Лоран Бонафе.

Акциите на BNP Paribas поевтиняват с над 8% в началото на днешната европейска търговия след по-слабите от очакваното финансови резултати, докато акциите на Deutsche Bank се повишават с 2%, тъй като пазарните участници прогнозираха още по-солиден спад на печалбата на немската кредитна институция.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна