Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведската централна банка запази лихвата на 4%, но сигнализира за предстоящи съкращения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Швеция (Riksbank) запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 4,00% на заседанието си в четвъртък, оправдавайки пазарните очаквания, но сигнализира, че може да успее да разхлаби паричната си политика (да понижи лихвите) по-рано, отколкото тя прогнозира през миналия ноември, съобщава Ройтерс.

Темпът на инфлацията в глобален план спада бързо, окуражавайки надеждите, че централните банки ще започнат да облекчават политиката си през първата половина на тази година, като се започне с Федералния резерв на САЩ и с Европейската централна банка.

"Ако перспективите за инфлацията останат благоприятни, не може да се изключи възможността основният лихвен процент да бъде намален през първата половина на годината", се посочва в изявлението на Riksbank след края на днешното заседание.

Централната банка също така каза, че има рискове за инфлационната картина, като например подновени шокове при доставките в резултат на геополитическите напрежения, ако ценообразуването на компаниите все още не се е нормализирало или ако шведската крона отново отслабен значително.

Riksbank също така посочи, че ще увеличи темпа на продажби на облигации от февруари. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна