Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази лихвата непроменена на ниво от 5,25%

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешното си заседание Английската централна банка запази основната британска лихва на ниво от 5,25% (15-годишен връх) за четвърти пореден път, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

Комисията по паричната политика на АЦБ гласува с 6 на 3 гласа в подкрепа на запазването на лихвите непроменени, като двама от членове на банката се застъпиха за увеличение на лихвената ставка с 25 базисни пункта, а един - за намаляване на лихвата с 25 пункта.

След края на заседанието централната банка подчерта, че паричната политика вероятно ще трябва да остане рестриктивна достатъчно дълго време, за да помогне за устойчиво връщане на инфлацията към целевото ниво от 2 на сто в средносрочен план. В същото време обаче АЦБ премахна от своето изявление досегашното споменаване за възможно по-нататъшно затягане (повишаване) на лихвите и отбеляза, че рисковете за инфлацията са по-балансирани.

Все пак ключовите индикатори за устойчивост на инфлацията остават повишение, въпреки че инфлацията в сферата на услугите и растежът на заплатите са намалели с малко повече от очакваното.

Членовете на централната банка очакват растежът на БВП постепенно да набере скорост през прогнозния период (през първото тримесечие на 2024 г.) след отслабването през 2023 г., отразявайки до голяма степен намаляващия негативен ефект върху темпа на растеж от увеличенията на лихвените ставки.

Потребителската инфлация се очаква да спадне временно до целта от 2% през второто тримесечие на 2024 г., преди обаче да се увеличи отново през третото и четвъртото тримесечие, прогнозира АЦБ. С оглед на това централната банка ще продължи да следи инфлационната тенденция и да коригира паричната си политика, ако е необходимо.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви след края на заседанието, че "нещата се движат в правилната посока". По време на пресконференцията Бейли изрази предпазлив оптимизъм по отношение на скорошната тенденция на инфлацията, отбелязвайки, че макар да има положително развитие през последните няколко месеца, Обединеното кралство все още не е на етап, в който може да обмисли намаляване на лихвените проценти.

"Нещата се движат в правилната посока, но трябва да сме по-уверени, че инфлацията ще спадне до целевото ниво от 2% и ще остане около него, преди да можем да понижим лихвите. Все още обаче не сме стигнали до тази точка", посочи той.

Относно геополитическата ситуация Андрю Бейли отбеляза, че корабната индустрия е отбелязала скок в обемите и транспортните разходи, което се дължи главно на засилените рискове в Близкия изток. Въпреки тези предизвикателства, въздействието досега върху потребителските цени от прекъсванията на доставките през Червено море изглежда ограничено, каза той, но добави, че това може да се промени, ако продължи нарушаването на търговията.

След края на днешното заседание на АЦБ, участниците на паричните пазари оценяват на приблизително 50% вероятността за намаляване на британските лихви с 25 базисни пункта през месец май спрямо шансовете от над 60% за подобен ход преди самата среща на централните банкери. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна