Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови източници на енергия щадят природата, съответстват ли на потреблението?

Снимка: Ройтерс

Европейските институции работят за ускорено въвеждане на по-чисти технологии в енергетиката и увеличаване на производството на енергия от  възобновяеми източници. ЕС трябва да гарантира енергийните си ресурси като заложи на собствени, екологични алтернативи, като слънчевите лъчи и вятърът например. В същото време това  би ускорило зеления преход – отговорът на Европа на климатичната криза.

Съюзът полага усилия да постигне промяна, чрез инвестиции във възобновяемите източници, които да заменят традиционните, защото добивът и потреблението на енергия генерират повече от три четвърти от емисиите на парникови газове в страните-членки.

Производството на електричество, отоплението и транспортът са неразделна част от съвременния начин на живот, но трябва да се променят драстично, за да се постигнат амбициите за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г.

В този епизод на подкаста "Европа: ново поколение" предизвикателствата пред сектора на възобновяемата енергия и съпътстващите го проблеми в района на Стара Загора коментират:

- Юлиян Попов – министър на околната среда и водите

- Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

- Проф. Дария Владикова – председател на Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия;  ръководител на направление „Водородни технологии и енергийни системи“ в Институт за устойчив преход и развитие към Тракийския университет – Стара Загора.

- Д-р Румяна Грозева - директор на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

- Радостин Танев - заместник-кмет на община Стара Загора – ресор „Транспорт, чистота и екология“

- Инж. Георги Станчев - управител на дружеството „Тролейбусни и автобусни превози“ - Стара Загора

Снимка: Ройтерс

В края на 2023 г. Европейската комисия одобри териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони в България и отпусна 1,2 млрд. евро (2,3 млрд. лева) за отказа от използване на въглища. Средствата са безвъзмездни от Фонда за справедлив преход,  чиято цел е да се постигне въглеродно неутрална икономика. В България областите, които ще получат подкрепа по този европейски механизъм, са Стара Загора, Кюстендил и Перник.

В област Стара Загора се намират най-голямото находище на лигнитни въглища в България, експлоатирано от държавните "Мини Марица изток". Добивът осигурява гориво на четирите топлоелектрически централи в енергийния комплекс. Европейското финансирането ще подпомогне прехода към зелена икономика с нови възможности за работа за хората в региона и в десет съседни общини в областите Сливен, Ямбол и Хасково, където живеят част от заетите в комплекс "Марица Изток".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна