Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Де Гиндос, ЕЦБ: Инфлацията върви по правилния път, но рисковете остават в сила

Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос заяви в сряда, че последните данни показват, че инфлацията в еврозоната е на правилния път да достигне целевото ниво от 2%.

Той обаче предупреди, че все още съществуват рискове потребителските цени да обърнат курса и да се повишат.

Говорейки на 8-ата годишна Конференция на средиземноморските централни банки в Хърватия, Де Гуиндос подчерта, че геополитическото напрежение, особено кризата в Близкия изток, може да повиши цените на енергията и потенциално да дестабилизира световната търговия.

Ден по-рано главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн посочи, че предстоящите действия на ЕЦБ по отношение на паричната политика ще включват намаляване на лихвените проценти. Конкретният момент на тези съкращения обаче ще зависи от наличните данни, отбеляза той.

"Ние се движим в правилната посока по отношение на намаляването на инфлацията, но това ще отнеме повече време. Ние се стремим да доведем инфлацията до нашата цел от 2%. Отбелязваме, че ценовата тенденция е добра. Всеки месец имаме повече данни, свързани до инфлацията... Смятаме, че следващият ход ще е намаляване на лихвите, но точното време зависи от данните", каза Лейн в интервю за испанската телевизия RTVE.

Освен това Лейн посочи, че степента на намаляване на лихвите ще бъде повлияна от степента, в която е постигната ценовата цел. Той също така подчерта рисковете, свързани с намаляването на лихвените проценти "прекалено рано или прекалено късно".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна