Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-подходящата възраст да забременее жената е между 21 и 29 години, казва акушер-гинекологът

Д-р Персенски: Ако до 35-годишна възраст няма бременност до една година опити, следва да се търси специалист

Изтъкнат акушер-гинеколог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за демографската криза

2
Д-р Калоян Персенски - специалист акушер-гинеколог, част от екипа на МЦ болница "Лозенец"
Снимка: болница Лозенец

Демографската криза, кои са най-честите гинекологични проблеми, които водят до репородуктивни затруднения при двойката, диагностика и лечение на поликистозни яйчници, фетална морфология - за това разказваме в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" .

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

👪 Д-р Калоян Персенски - специалист акушер-гинеколог, част от екипа на МЦ в болница "Лозенец"

Д-р Калоян Персенски

От разговора ще научите:

👪 Защо у нас се раждат все по-малко деца

👪 Поликистозни яйчници и зачеване

👪 Изследвания при репродуктивни проблеми

👪 Ендометриоза при жените и бременност

👪 Каква роля имат мъжете в демографския срив

👪 Има ли ръст на инвитро бебета 

👪 Премина ли вълната жените да раждат предимно секцио

👪 Високо специализирана база за проследяване и раждане в "болница Лозенец"

56 596 хиляди бебета са проплакали у нас през 2022 година, сочат данните на НСИ, а за 2021 те са били - 58 678 хиляди. Данни за 2023 г. все още няма.

"Всяка година у нас се раждат или еднакъв или по-малък брой бебета и това е устойчива тенденция последните 20 години. Причините са многофакторни. Хората раждат все по-малко деца, избират модела - семейство с едно дете, дамите решават да забременеят и да родят все по-късно през живота си, след като са приключили със своята кариера и това неминуемо пречи, като създава трудности в зачеването, появата на съпътстващи болести, така всичко това води до все по-ниска раждаемост, каза за БНР д-р Калоян Персенски, акушер-гинеколог, част от екипа на МЦ в болница "Лозенец".

"Жените, които идват в кабинета са с проблем в забременяването и са над 35 годишна възраст. Проблемите им са медицински, защото женският организъм има определен яйчников резерв, който когато бъде изчерпан, нещата стават трудно.

Жените търсят помощ най-често, когато няма бременност след опити и са изминали 6 месеца. Има и дами, които търсят помощ още след първия месец, явно в тяхното съзнание още от първия полов контакт трябва да има бременност. Не е точно така.

Сроковете са следните - ако до 35-годишна възраст и до 6 месеца опити няма бременност, тогава следва да се потърси специалист. Добре е той да бъде в сферата на асистираната репродукция или инвитро специалист, ендокринен гинеколог. Това не означава, че се тръгва към инвитро, много често нещата се случват спонтанно, в хода на изследванията или когато жената се успокои психически, допълни акушер-гинекологът.

Той поясни какви прегледи следва да се назначат - ехография, цитонамазка, измерване на яйчниковия резерв - между 3 и 5 ти ден на цикъла, както и спермограма на партньора. Спермограмата е добре да се направи в две лаборатории, за да се сравнят резултатите.

"Исторически винаги жената е била обвинявана, когато има безплодие, но в 50 на сто от случаите причината е в мъжа - това са световните данни.


Една от основните причини за затруднения в зачеването са поликистозните яйчиници - поликистозен яйчников синдром. Което не значи, че жената има множество кисти на яйчника, така е наречен поради липса на подходящ термин. Това е всъщност свързано с повишен брой на мъжките полови хормони в женското тяло - хиперандрогенизъм.

Възможно е това да една от причините и това са едни от най-честите пациентки в клиниките за асистирана репродукция.

При това състояние на организма първо облекчаваме симптомите, които са нередовен цикъл, засилено окосмяваме по тялото, обилен цикъл. Лечението е чрез противозачатъчни.

Когато се търси бременност, е добре да се потърси специалист, защото могат да бъдат стимулирани яйчниците да отключат овулация. При тези жени проблемът е, че те имат рядка или нямат овулация.

Лечението е специфично, изисква време, изисква наблюдение и проследяване от специалист. Може да продължи повече от една година.

А може и да имаме понякога и лъжливо диагностицирани поликистозни яйчници. Ако се съди по външни белези на жената, може да се направи грешка.

Трябва да направят специализирани изследвания, защото за жената е много травмирана тази диагноза. Повечето жени, като чуят - "поликистозни яйчници" и решават, че не могат да бъдат майки.

Това категорично не е вярно - жените с поликисотозен яйчников синдром могат да забременяват, могат да бъдат майки, но за целта трябва да се потърси консултация със специалист по асистирана репродукция, изтъкна още д-р Калоян Персенски.


Той обясни, че ако през това време жената роди, това означава, че тя не е имала истински поликистозен яйчников синдром. Защото това заболяване е многолико, толкова трудно за диагностициране, толкова трудно за повлияване, и научаваме толкова нови неща за него всеки ден, каза той:

"Има три критерия за определяне на диагнозата- поликистозен яйчников синдром:

- клиничен и биохимичен хиперандрогенизъм (акне)

- рядка или липсваща овулация (олиго или ановулация)

- ултразвуково изследване при който ячинците се наблюдават и те трябва да имат характерната морфология за поликистозен яйчник

Този последният признак се променя най-много и последните години имаме нов ехографски признак за поликистозен яйчник и това е общият обем на яйчника. Преди се брояха определен брой фоликули с определена големина, характерно разположени като броеница в края на яйчника, а сега се изследва общият обем на яйчника, който, ако е повече от 10 мл. се смята за положителен. Това са световните Ротердамски критерии, които не се препоръчват от Американския колеж по акушерство и гинекология.

Желателно е един панел от биохимични изследвания да бъде направен за потвърждение на диагнозата. Защото има жени, които биват "дамгосани" с тази диагноза, а те си забременяват и раждат спонтанно, поясни още специалистът.

Опасни за забременяването са инфекциите, не толкова с ЧПВ, колкото с хламидия, уриаплазма, гонорея, защото могат да доведат до възпалителни изменения на малкия таз и от там до запушване на тръбите или непроходими тръби, допълни д-р Персенски.

Друга причина за проблем със забременяването е ендометриозита, като почти всяка втора жена, която има трудност със зачеването, има и ендометриоза.

"Добрата новина е, че млади и образовани двойки вече искат да имат повече от едно дете

Най-подходящата възраст да забременее жената е между 21 и 29 години, заяви акушер-гинекологът.

Установено е, че за да има положителен прираст на населението, индексът на раждаемост трябва да е 2,11. Една от причините за демографската криза е и, че голяма част от хората в детеродна възраст са в чужбина, допълни д-р Персенски. 

Той поясни, че в Клиниката по акушерство и гинекология на болница "Лозенец" всяка жена може да бъде проследявана, може да роди в ултрамомодерна обстановка и апаратура, като отделението по "Неонатология" разполага с високоспециализирана техника за новородените.

Условията са едни от най-добрите страната, като бременните най-често са сами в стая.


Д-р Калоян Персенски е специалист акушер-гинеколог в София с над 20 години опит. Извършва профилактика, диагностика и лечение на акушеро-гинекологични заболявания, всички видове изследвания и процедури. Д-р Персенски е специализирал е в III-та Коремна хирургия към Медицински университет Пловдив. В годините между 2013 и 2016 г. е работил като хирург в Болница Надежда. От 2016 г. до сега работи в Университетска болница Лозенец. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ Детско здраве – филиал Маестро Кънев София и МЦ Лозенец.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна