Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Лора Чекоратова е отличена за принос към българската общност в Ню Йорк

10
Снимка: Генерално консулство на България в Ню Йорк

В навечерието на 8 март, Асоциацията на чуждестранните консули в Ню Йорк отбеляза Международния ден на жената с тържество, в което бяха отличени дами, допринесли за по-доброто представяне на съответните общности в живота и културата на мегаполиса.


Генералното консулство на България в Ню Йорк номинира Лора Чекоратова – пианист, с успешна творческа кариера в Ню Йорк, тя е съосновател на инициативата "Български концертни вечери в Ню Йорк" и създател на фестивала "Неотъпкана пътека: камерна музика", който се провежда всяка година в гоцеделчевското село Ковачевица.


Българският консул Ангел Ангелов, вицепрезидент на Асоциацията на чуждестранните консули в Ню Йорк, връчи на Лора Чекоратова специален сертификат за изключителен принос към българската общност. Така тя се нарежда до останалите дами, получили признание за дейността си в полза на родната ни култура отвъд Океана – оперната певица Стефка Евстатиева, пианистката и педагог проф. Павлина Доковска, Нели Гибсън – филантроп, и хореографът Елисавета Йорданова.


Създаденият и ръководен от г-жа Йорданова "фолклорен ансамбъл "Горана денс" в Ню Йорк изигра два танца за многобройните гости от дипломатическия корпус. 


Представен бе и кратък видео-клип с атрактивни природни и туристически обекти в България, като за музикален фон бе ползвана обикалящата космоса песен на Валя Балканска "Излел е Дельо хайдутин" – научаваме от информация на Генералното ни консулство в Ню Йорк.


Българска баница, деликатеси и вина са допълнили националното представяне по време на празника, посветен на активните жени, които не жалят лично време, средства и идеи и по този начин допринасят за имиджа на родната им страна и култура в Ню Йорк.

Редактор: Е. Каркаланова

Снимки: Facebook/Генерално консулство на България в Ню Йорк

По публикацията работи: Елена Каркаланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна