Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Валентин Щинков

Днес сме на гости в ателието на Валентин Щинков, дни преди неговата самостоятелна изложба “Съмнения във вечността“ .

В ателието има място за всичко - за картините му, за картини  на големия Иван Кирков, за прекрасна  реставрирана диканя, старинна ракла.

Валентин Щинков е роден в град Асеновград на 17 септември 1961 г. Учил е в Национално Училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София, а след това в Национална художествена академия “Николай Павлович”, специалност „Плакат” в първия курс на проф. Иван Газдов. Основател е на INTRO gallery в София - място за модерно, градско изкуство търсещо колаборация с чуждестранни артисти и организиращо различни събития в сферата на изкуството и културата.

За него изкуствоведът д-р Боряна Вълчанова казва:

“Художникът Валентин Щинков е артист в пълния смисъл на думата. Експериментаторският му дух го отвежда на различни етапи на съзидание и това може би се дължи на факта, че той дълги години работи в областта на дизайна и приложната графика. За него изкуството и творческия процес са висша форма на съществуване. Валентин Щинков е не само мой колега, но и добър приятел. За това смело мога да заявя, че той притежава безкомпромисна критичност, а към стиловото безвкусие, имитацията и повторяемостта е непреклонен.

Валентин Щинков винаги е успявал да отсее дребните неща в живота си. Неговият вечно търсещ артистичен дух и дълбока чувствителност ще ни изненадват все повече, разкривайки непознати страни от една творческа вселена с висок художествен хоризонт, стъпил здраво върху големите камъни по своя път."

А сега ви предлагаме фоторазходка в прекрасното ателие на Валентин Щинков.











Ако искате да видите "на живо" прекрасните творби на Валентин Щинков на 19 март се открива изложбата му “Съмнения във вечността“ в INTRO gallery в София , която ще продължи до 8 април.
Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна