Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Конгреса на САЩ се споразумяха за държавното финансиране до края на годината

Капитолия, Вашингтон
Снимка: БГНЕС

Висшите представителите на републиканците и на демократите в двете камари на Конгреса на САЩ заявиха във вторник, че са постигнали споразумение правителството да бъде финансирано през останалата част от фискалната година, която започна през октомври 2023 г. и завършва на 30-ти септември 2024 г., предаде Ройтерс.

Председателят на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и лидерът на мнозинството в Сената от Демократическата партия Чък Шумър съобщиха за споразумението в две отделни изявления.

Действителният законодателен текст на споразумението, който трябва да бъде финализиран, преди депутатите да могат да го гласуват, все още се довършва.

Председателят на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън каза, че комисиите на Камарата и Сената са започнали да изготвят текста на законопроекта, който ще бъде представен на двете камари на Конгреса "възможно най-скоро".

Лидерът на демократичното малцинство в Камарата на представителите Хаким Джефрис посочи, че текстът на законодателството ще бъде наличен "през следващите няколко дни".

Трябва да се има предвид, че законопроектът за държавното финансиране трябва да бъде одобрен до края на този петък (22-ри март), за да се избегне спиране на работата на правителството. Настоящите правила на Конгреса изискват законодателите да имат три дни, за да обмислят законодателството, преди да го внесат за обсъждане и гласуване.

Според агенция Ройтерс, последната пречка беше финансирането на Министерството на вътрешната сигурност, тъй като нарастването на мигрантите на границата между САЩ и Мексико се превърна в основен проблем в изборния реванш между президента демократ Джо Байдън и неговия републикански предшественик Доналд Тръмп.

Очакваше се пакетът да покрие около три четвърти от дискреционните правителствени разходи, които трябваше да достигнат около 1,66 трилиона долара за фискалната година, приключваща на 30 септември. Той съдържа финансиране за функции, включително американската армия, транспорт, жилища и безопасност на храните.

Но предстоят още битки, тъй като държавния дълг на САЩ от 34,5 трлн. долара продължава да расте. Байдън и републиканците в Камарата на представителите по-рано този месец изложиха предложения за бюджети за следващата фискална година, която започва през октомври, като се предлагат рязко контрастиращи приоритети.

Досега републиканецът Майк Джонсън също така отказва да вкара за гласуване в Камарата на представителите пакета от 95 милиарда долара в помощ на външната сигурността, който включва средства, които според защитниците на пакета, са спешно необходими на Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Мярката беше одобрена от Сената с двупартийна подкрепа и се смята, че ще има значителна подкрепа в Камарата, ако на нейните членовете се даде възможност да гласуват.

Демократите и републиканците в Конгреса също така се борят от началото на миналата година за нивата на финансиране на фона на настояването на твърдолинейните републиканци в Камарата на представителите да намалят повече разходи, отколкото беше договорено в двупартийно споразумение, прието в закон миналия юни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна