Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ планира да предостави публична информация за ключовите показатели за заплащането на труда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка планира да публикува рутинно вътрешните си показатели за заплащането на труда, които се използват от длъжностните лица за измерване на рисковете от инфлацията, докато ЕЦБ обмисля кога да намали лихвените проценти.

Така наречените проследявания на заплатите, които са предназначени да доставят данни за заплатите по бърз начин и често се цитира от централните банкери, ще бъдат публично достъпни "по-късно тази година", според говорител на ЕЦБ, цитиран от Блумбърг.

Тази перспектива би предложила на инвеститори и икономисти по-пълна версия на картината за натиска на заплащането в икономиката, която получават и служителите на ЕЦБ.

Графики на показателите за заплащането на труда


По-голямата видимост може да съвпадне с началото или с продължаването на цикъла на ЕЦБ за намаляване на лихвените проценти, ако се приеме, че се окажат правилни пазарните очаквания за първо понижаване на лихвите през юни.

Базираната във Франкфурт институция разработи мерките заедно с националните централни банки, за да компенсира липсата на последователни и навременни данни от целия регион. Без тези данни членовете  на ЕЦБ биха се сблъскали с недостиг на една категория информация, която смятат за решаваща за тяхната оценка на инфлацията. Такива данни за заплатите и за разходите за труд биха могли да сигнализират дали високият ръст на заплащането рискува да доведе и до по-бърз ценови ръст (до по-висока инфлация).

През февруари президентът на ЕЦБ Кристин Лагард посочи заплатите като "все по-важен двигател на динамиката на инфлацията през следващите тримесечия". След последното заседание на ЕЦБ през март, на което бяха запази рекордно високите евролихви, Лагард пък посочи, че членовете на Управителния съвет са "особено внимателни" по отношение на заплатите.

Наскоро главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн отбеляза, че най-изчерпателните показатели от националните сметки пристигат със закъснение от повече от два месеца. Тъй като редица споразумения за заплащането на труда се очаква да бъдат подновени в началото на 2024 г., актуализациите на инструментите за проследяване на заплатите ще предоставят "съществена информация", каза той.

Служители на ЕЦБ посочиха в публикация миналия месец, че високият ръст на заплатите в еврозоната все още не е достигнал инфлексна точка. Филип Лейн добави през миналата седмица, че заплатите се движат в правилната посока.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна