Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка запази лихвата непроменена на ниво от 5,25%

Английска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешното си заседание Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 5,25% (16-годишен връх) за пети пореден път, потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

Комисията по паричната политика на АЦБ гласува с 8 на 1 гласа в подкрепа на запазването на лихвите непроменени, като един от членове на банката се застъпи за понижение на лихвената ставка с 25 базисни пункта, а двама от нейните членовете се отказаха от досегашното си настояване за повишение с 25 базисни пункта.

След края на заседанието централната банка подчерта, че "паричната политика ще трябва да остане рестриктивна достатъчно дълго, за да върне по устойчив начин инфлацията до целта от 2% в средносрочен план". Банката отбеляза, че нейната парична и лихвена политика все още може да остане рестриктивна, дори ако лихвата бъде понижена.

АЦБ заяви, че е готова да коригира паричната политика в зависимост от входящите данни, за да върне инфлацията устойчиво до целта от 2 на сто. Банката също така посочи, че ще продължи да наблюдава икономиката, "включително набора от мерки - от затегнатите условия на пазара на труда, ръста на заплатите и инфлация в сектора на услугите".

"Икономиката на Великобритания се движи в правилната посока, за да може Централната банка на Англия да започне да намалява лихвените проценти", заяви след края на заседанието управителят на АЦБ Андрю Бейли.

Той отбеляза, че има "допълнителни обнадеждаващи признаци, че инфлацията намалява", но също така каза, че АЦБ се нуждае от повече сигурност, че ценовият натиск е напълно овладян.

"Все още не сме в точката, в която можем да намалим лихвите, но нещата се движат в правилната посока", посочи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна