Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева от МВФ призова Китай да започне пропазарни реформи

Изказване на Кристалина Георгиева от МВФ по време на Китайски форум за развитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Китай има два избора в момента: да се върне към старите си икономически политики или да избере реформите, за да стимулира растежа", посочи управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, предаде бизнес телевизия CNBC.

"Китай е готов да се изправи на кръстопът - или да разчита на политиките, които са работили в миналото, или да актуализира своите политики за нова ера на висококачествен растеж", каза Георгиева по време на Китайски форум за развитие в Пекин.

"С всеобхватен пакет от пропазарни реформи Китай може да расте значително по-бързо от сценарий на запазване на статуквото", посочи тя. Това може да отприщи растеж, който "ще се равнява на 20-процентно разширяване на реалната икономика през следващите 15 години – в днешни условия това се равнява на добавяне на 3,5 трлн. щатски долара към китайската икономика".

Въпреки че китайската икономика отбелязва възстановяване след коронавирусната пандемия, нараствайки с над 5% през 2023 г., тя е изправена пред фактори като нисък растеж на производителността и застаряващо население, отбеляза шефт на МВФ.

Тя обаче добави: "В средносрочен план Китай ще продължи да има ключов принос за глобалния икономически растеж".

На тазгодишния двудневен форум за развитие на Китай, който започна в неделя, китайски официални лица очакват повече от 100 чуждестранни участници, включително изпълнителни директори на големи задгранични фирми, както и лидери на МВФ и Световната банка.

По време на основна реч на форума китайският премиер Ли Цян обеща усилия за насърчаване на "висококачествено развитие", "засилване на корекциите на макрополитиката" и "разширяване на вътрешното търсене", според съобщения в държавните медии на страната. Ли Цян също така обеща "по-високо ниво на откритост", докато се справя с предизвикателствата.

Отделно се съобщава, че официалните лица са обещали допълнителна защита на финансираните от чужбина фирми с оглед на "пресъхващите" от начало на годината чуждестранните инвестиционни потоци към Китай. Мерките съвпадат с други ходове, които Пекин предприе през последните седмици, за да повиши доверието сред чуждестранните инвеститори и бизнеса, тъй като преследва цел за растеж от около 5% и през тази година.

На Световния икономически форум в Давос по-рано тази година Кристалина Георгиева очерта някои краткосрочни и дългосрочни предизвикателства, пред които е изправена втората по големина икономика в света, като предупреди, че Китай се нуждае от структурни реформи, за да ускори растежа и да премине към повишаване на вътрешното потребление и доверие .

Отделно, през миналия ноември МВФ заяви, че очаква икономиката на Китай да нарасне с 4,6% през 2024 г., предупреждавайки за продължаващи проблеми с имотния сектор.

По време на настоящия форум в Пекин Георгиева подчерта "най-неотложните краткосрочни предизвикателства" за Китай, които включват "преминаване на сектора на имотите към по-устойчива основа и намаляване на рисковете от дълговете на местните власти".

За да избегне този сценарий, Китай ще трябва да предприеме "решителни стъпки" за завършване на недовършени жилища, блокирани от фалирали строителни предприемачи, и за намаляване на рисковете от дълга на местните управления, каза още ръководителят на МВФ.

Според Георгиева, по този начин страната може "да ускори решението на настоящите проблеми в имотния сектор и да повиши доверието на потребителите и инвеститорите".

"Ключова характеристика на висококачествения растеж ще трябва да бъде по-голямата му зависимост от вътрешното потребление", каза Кристалина Георгиева, добавяйки, че това "зависи от повишаването на покупателната способност на хората и домакинствата".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна