Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 април - Световен ден за информация за заболяването епилепсия

Веска Събева: В Закона за социалните услуги има заложена "заместваща грижа", но тя не се прилага

Цветелина Пенкова: В България липсва дългосрочна грижа за децата и хората с увреждания

Веска Събева и Цветелина Пенкова (от ляво на дясно)
Снимка: Гергана Хрисчева

В България липсва дългосрочна грижа за децата и хората с увреждания, каза за БНР Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца и младежи с епилепсия.

Събева поясни, че независимо, че в Закона за социалните услуги е заложена възможност за т.нар. „заместваща грижа“, това не е фактЗаместващата грижа дава възможност в рамките на до един месец хората, които се грижат за деца или лица с увреждане да могат да ги оставят на пълен пансион с медицинска грижа, каза Събева:

"Един месец в годината, независимо каква е причината, те да имат шанса да оставят децата на място, където те ще бъдат обгрижвани. И въпреки, че Законът влезе в сила преди няколко години, тази услуга все още не е стартирала никъде. В момента тази функция се изпълнява от Центровете за настаняване от семеен тип, но ние не искаме там да остават нашите деца, а да се връщат после в къщи, допълни Събева.

Заместващата грижа все още не е факт заради редица затруднения – липсата на подготвен за тази 24 часова грижа за хора с увреждания персонал, липсата на финансиране за заплатите на този персонал и на тези центрове.

Заместващата грижа е важна не само за близките на децата и хората с увреждания, но и за самите пациенти. Има разработена от Асоциацията на родителите на деца и младежи с епилепсия специална методология, която помага на всеки от това семейство да се чувства самостоятелен отделен човек. 

Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
"Трябва да се образоват и самите специалисти в тази посока - как да си взаимодействат и със семействата на тези болни хора, да си отворена душа, която да е убедена, че различието не е страшно, напротив - ще те обогати, ще те научи на безрезервна обич, смята Веска Събева. 

На национално европейско ниво трябва да има добро финансиране каза за изграждането на такива центрове в България, коментира за БНР Посланикът на епилепсията на България в ЕП, евродепутатът Цветелина Пенкова.

"В България няма достатъчно дневни центрове за децата с епилепсия, и за изобщо за хората с увреждания за дългосрочна грижа до края на живота им, като ключов проблем е липсата на финансиране, каза Пенкова. 

Пенкова изтъкна, че е абсурдно и да липсват медикаменти за пациентите с епилепсия. Тези искания - за липсващите лекарства и за повече дневни центрове за лица с епилепсия трябва да се задвижат към европейските институции и Пенкова пое ангажимент да ги предаде на комисаря по здравеопазването.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна