Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янис Стурнарас: В ЕЦБ изглежда има консенсус за намаляване на лихвените проценти през юни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на ЕЦБ и управител на Гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви във вторник, че в рамките на Европейската централна банка се изгражда консенсус за намаляване на лихвените проценти през юни, ако инфлацията се развие според прогнозите.

В интервю за гръцкия финансов уебсайт Mononews.gr Стурнарас каза, че изглежда има консенсус за намаляване на лихвите през юни, ако прогнозите на ЕЦБ за инфлацията в еврозоната се потвърдят.

Той добави, че четири намаления на лихвените проценти (с по 25 базисни пункта всяко) тази година биха били "разумни", стига инфлацията да продължи да намалява.

Стурнарас също така каза, че няма причина ЕЦБ да изчака Фед първо да намали лихвите, тъй като "причините за инфлацията в Европа са различни от тези в Съединените щати".

По-рано днес и друг члена на ЕЦБ - управителят на Естонската централна банка Мадис Мюлер, отбеляза, че Европейската централна банка е по-близо до момента, когато да започне да намалява лихвите.

"Данните могат да потвърдят тенденцията за намаляване на инфлация с наближаване на срещата на ЕЦБ през юни", отбеляза Мюлер.

Според редица икономисти и анализатори ЕЦБ очаква данните за растежа на заплатите, които ще бъдат публикувани по-късно през май, преди да утвърди каквато и да е своя позиция за намаляване на лихвите през юни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна