Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се мъчи да си събира петролните плащания заради засилен банков контрол от Китай, ОАЕ и Турция

Снимка: Алами/Ройтерс

Руските петролни фирми са изправени пред закъснения до няколко месеца при получаване на плащанията за техен суров петрол и горива, тъй като банките в Китай, Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) стават по-предпазливи по отношение на вторичните санкции, наложени от САЩ, съобщава Ройтерс, цитирайки няколко източника, запознати с въпроса.

Забавянето на плащанията намалява приходите за Кремъл и ги прави нестабилни, позволявайки на Вашингтон да постигне целите си на "двойна политика" на санкциите - да попречи на парите, отиващи към Кремъл, за да го накаже за войната в Украйна, като същевременно не прекъсва глобалните енергийни потоци.

Няколко банки в Китай, ОАЕ и Турция засилиха изискванията си за спазване на санкциите през последните седмици, което доведе до забавяне или дори до отказ на парични преводи към Москва, според осемте банкови и търговски източника, цитирани от агенцията.

С оглед на допълнителните санкции на САЩ, банките започнаха да искат от клиентите си да предоставят писмени гаранции, че никое физическо или юридическо лице от "черния списък" на Специално посочени лица (Special Designated Nationals, SDN) на САЩ не участва в сделка или е бенефициент на плащане.

Източниците поискаха да не бъдат назовавани поради чувствителността на темата и защото не им е позволено да говорят с медиите, отбелязва Ройтерс.

В ОАЕ банките First Abu Dhabi Bank и Dubai Islamic Bank (DIB) спряха няколко сметки, свързани с търговията с руски стоки, казаха два от източниците.

Mashreq bank от ОАЕ, турските банки Ziraat и Vakifbank, както и китайските банки ICBC и Bank of China все още обработват плащания, но обработката им отнема седмици или месеци, посочиха пред Ройтерс четири други източника.

Посочените банки отказаха коментар, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че има проблеми с плащанията, когато беше попитан за информациите, че банките в Китай са забавили плащанията.

"Разбира се, безпрецедентният натиск от страна на Съединените щати и Европейския съюз върху Китайската народна република продължава", посочи Песков предни дни пред репортери, но добави: "Това, разбира се, създава определени проблеми, но не може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на нашите търговско-икономически отношения с Китай".

Ройтерс напомня, че Западът наложи множество санкции на Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Бизнесът с руски петрол не е незаконен, стига той да се продава под наложената от Запада цена от 60 долара за барел. Износът на руски петрол и плащанията за него бяха прекъснати през първите месеци на войната, но по-късно се нормализираха, тъй като Москва пренасочи потоците към Азия и Африка, далеч от Европа.

"Проблемите се върнаха от декември, след като банките и компаниите осъзнаха, че заплахата от вторични санкции на САЩ е реална", каза един от търговските източници на Ройтерс, позовавайки се на изпълнителна заповед на Министерството на финансите на САЩ, публикувана на 22 декември 2023 г., която предупреждава, че може да приложи санкции за избягване на тавана на руските цени на чуждестранни банки и ги призовава да засилят съобразяването с тези санкции.

Това стана първото пряко предупреждение за възможността от вторични санкции срещу Русия, поставяйки я наравно с Иран в някои сфери на търговията.

Следвайки заповедта на САЩ, китайските, турските и банките от ОАЕ, които работят с Русия, увеличиха проверките, започнаха да искат допълнителна документация и обучиха повече персонал, за да се уверят, че сделките са в съответствие с ценовата граница, казаха източниците на Ройтерс.

Допълнителните документи могат също така да включват подробности за собствеността на всички компании, участващи в сделката, и лични данни на лицата, контролиращи субектите, така че банките да могат да проверяват всяка експозиция към американския списък с Специално посочени лица (SDN).

В края на февруари банките в ОАЕ трябваше да засилят проверката на плащанията, тъй като бяха помолени да предоставят данни на кореспондентските банки в САЩ и американската хазна, ако имат транзакции, които отиват в Китай от името на руско дружество, според един банков източник, запознат с въпроса.

"Това означаваше забавяне в обработката на плащанията към Русия", каза един от източниците на агенцията.

Друг източни посочи, че едно от плащанията е било забавено с два месеца, докато друг каза, че закъсненията възлизат на две до три седмици.

"Стана трудно и дори не само за доларовите транзакции. Понякога са необходими седмици, за да се изпълни директна транзакция от юани в рубли", каза един от търговците, цитирани от Ройтерс. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна