Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски депутати били мишена на свързани с Пекин хакери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима румънски депутати са били мишена на хакерска група, за която се смята, че е подкрепяна от китайското правителство и която е събирала данни за правителства, политици и избиратели, съобщава румънската редакция на Радио Свободна Европа.

В началото на седмицата американски и британски правителствени служители повдигнаха обвинения, наложиха санкции и поискаха обяснения от Пекин във връзка с мащабна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора - включително законодатели, учени, журналисти и други, припомня БТА.

През последните два дни властите в САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха подкрепяни от Китай хакери, че са се насочили към техни граждани или правителства, за да получат информация за избори, политици или бизнес, пише Свободна Европа. Повдигнати са обвинения на седем китайски хакери, които са обявени за международно издирване от ФБР.

Според обвинителния акт на американското министерство на правосъдието сред политиците, които са станали обект на глобалната кампания за кибершпионаж, са трима от Румъния. Става дума за двама настоящи евродепутати - Каталин Теница (РЕПЕР) и Александру Мурару (Национално-либерална партия, НЛП), и един бивш евродепутат, който в момента е член на румънския парламент - Павел Попеску (НЛП).

Смята се, че тримата румънски политици са станали жертва на шпионска кампания на група хакери, наречена „APT31“, срещу Интерпарламентарния алианс за Китай - международна група от парламентаристи, които се занимават с това как демократичните държави трябва да се отнасят към Китай.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна