Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха от президента избори 2 в 1

Чуй новината! Чуй новината:

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката празна, поискаха избори 2:1 и обявиха, че няма да участват в разгворите за третия мандат.

"Връщам мандата неизпълнен", каза Николай Денков и отбеляза, че няма подкрепа за реформите. 

ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна

"Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание", настоя премиерът в оставка.

"Ние няма да участваме в преговори за трети мандат", каза на свой ред Кирил Петков категорично и призова президента изборите да бъдат 2 в 1 заедно с европейските.

"Ако може да спестите 100 млн. на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, а изборите да са 2 в 1, ви моля да положите всякакви усилия. Защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин и за по-добри цели. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия, зависи как ще се развие и третия мандат, но ви моля да положите тези усилия", обясни той мотивите си.

Държавният глава упрекна обаче ПП-ДБ, че с промените в Конституцията са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер.

Радев обяви, че е останал крайно учуден от новината за подадената оставка на зам.-обмудсмана на републиката Елена Чернева – Маркова, а тя по думите му е била единствената фигура, която не е била близка с никоя политическа партия.

Според него е трябвало да има въпроси защо, как, а и с какви мотиви напуска.

"Ако за вас това са нормални неща, то не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но най-вероятно няма да бъде във ваша полза", разкритикува ги президентът.

"Процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и по определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори", каза Радев и се зарече:

"Така, както сте написали, така ще изпълнявам... Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега". 

След разговорите на "Дондуков" 2 премиерът в оставка Николай Денков опонира на държавния глава, че не вижда никаква причина за конституционна криза при избора от страна на държавния глава на служебен премиер и министри. 

"Има ясни разпоредби, очакваме да се изпълнят. Отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза е доста несериозно. В другите държави няма такава криза", разясни той и припомни, че тепърва предстои трети мандат.

"Радев ще реши на кого да го даде, като се върне третият мандат, след това ще се изпълняват новите разпоредби на конституцията", обясни Денков.

По думите му конституционните промени не били направени за един мандат, за едно служебно правителство: "Нормално е да има трудности, ние трябва да се опитаме да ги извърми. Ако бъдат отхвърлени от КС, тогава ще мислим".

"Не е наша работа да харесваме или не служебното правителство. Президентът каквото правителство назначи, ние при това правителство ще работим", коментира премиерът в оставка.

А на въпрос ако всички, които са посочени в списъка като възможни кандидати за премиер си направят отвод, какво ще последва, няма ли да е това конституционна криза, Денков отвърна кратко: "Ще видим!"

Премиерът в оставка заяви, че очаква новите разпоредби на Конституцията за назначаване на служебно правителство да се изпълнят. Запитан - дали може да се стигне до партиен служебен кабинет, за което предупреди държавният глава, Денков отговори: 

"Вас не ви ли притеснява нещо друго - че в институции, които би трябвало да бъдат партийно независими, изведнъж се оказва, че има партийни, зависими лица и то само от единия край на политическия спектър. Ето това е проблемът! Всъщност това е, което през цялото време се опитвахме да наложим като реформи, да не стигаме до ситуация, в която уж независимите регулатори се оказват оцветени политически. Ето това е, заради което искахме да направим правителство. И всъщност това е основното, заради което другите отказаха да продължим с това правителство, защото видяха, че искаме да го променим".

Денков припомни, че Венецианската комисия е предлагала да отпадне статутът на служебно правителство при подготовката на промените в Конституцията. Премиерът в оставка коментира, че е рано да се обсъжда хипотезата за конституционна криза в процедурата по съставяне на служебно правителство: 

"Ако има проблеми с изпълнението на процедурата, тогава ще коментираме, извинявайте, но отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза. Ми се вижда доста несериозно. Зависи и от хората, които би трябвало да поемат длъжността на служебен премиер. Това е процес, който тепърва ще видим как ще работи". 

По публикацията работиха: Златко Желев, Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна