Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори очакват цена на газа между 29 и 37,5 евро за мегаватчас за следващия зимен период

ЕС вероятно ще има достатъчно газ на склад преди следващата зима

Прекратяване на преноса на руски газ през Украйна може да повиши цената с около 10 евро/MWh

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще има достатъчно газ на склад през следващата зима, като останалите купувачи на руски тръбопроводен газ в Централна Европа работят върху алтернативен внос в случай, че транзитът през Украйна спре от януари, посочиха анализатори и компании от сектора, цитирани от Ройтерс.

Европейските цени на газа паднаха през тази година до нивата, наблюдавани преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като през февруари достигнаха за кратко тригодишно дъно, тъй като мекото време и високото производство на енергия от възобновяеми източници ограничиха търсенето на синьо гориво и намалиха количеството газ, което трябваше да бъде теглено от газохранилищата.

Има обаче известна загриженост относно потенциални прекъсвания на доставките на газ в Европа, тъй като споразумението, подписано през 2019 г. между украинския "Нафтогаз" и руския "Газпром", позволяващо на руски газ да бъде транспортиран по тръбопровод през Украйна, изтича в края на годината.

По-рано този месец Украйна обяви, че не планира да удължи сделката, въпреки че не е ясно дали ще позволи "вратичка", при която европейските компании да могат сами да резервират транзитния капацитет, избягвайки директна сделка между Русия и Украйна, напомня Ройтерс.

Остават само няколко дни от зимния газов сезон в Европа, който приключва на 31 март, като газохранилищата на стария континент са пълни с 59%, което е рекорд за времето от годината, показват данни на Gas Infrastructure Europe към 25-и март.

"Европа е на път към ново рекордно високо ниво на запасите в началото на лятото и изглежда, че континентът отново ще бъде на път да запълни рано своите места за съхранение за следващата зима", посочи Джеймс Уодъл, ръководител на европейския газов и глобален отдел LNG в консултантската компания Energy Aspects.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


След нахлуването на Русия в Украйна, в ЕС беше въведено изискване европейските газови хранилища да бъдат запълнени на 90% до 1-ви ноември.

Ройтерс отбелязва, че газът, който се съхранява в хранилища, обикновено представлява около една четвърт от зимната употреба на синьо гориво в Европа, където то е основно гориво за отопление. Високите нива на запаси в края на настоящия отоплителен сезон трябва да оставят Европа в добра позиция да посрещне следващата зима и да избегне драматични ценови шокове.

Най-уязвимите страни в ЕС са Австрия и Словакия, тъй като те все още внасят голяма част от своя газ от Русия през Украйна, но дори те посочват, че работят върху нови източници на доставки, за да ограничат въздействието, ако доставките бъдат прекъснати.

Газпром обикновено доставя около 40 млн. куб. метра газ на ден през транзитните маршрути на Украйна от началото на 2024 г. насам, което, ако остане в сила, ще се равнява на годишно количество от 14 млн. куб. м, или приблизително 3,5% от общото търсене в ЕС. Около половината от този газ отива в Австрия по тръбопроводи през Украйна и след това в Словакия. Австрийската енергийна компания OMV заяви, че е подготвена за сценарии, при които доставките на руски газ ще бъдат прекъснати.

В имейл до Ройтерс говорител на компанията каза, че OMV е сключила договор за дългосрочен капацитет за регазификация на втечнен природен газ (LNG) на терминала Gate в Ротердам. Миналата година Нидерландия подписа петгодишен договор с норвежката Equinor и има достъп до спот пазарите в Европа.

Словашката енергийна компания SPP, която също получава руски газ през Украйна, заяви, че непрекъснато оценява развитието на газовия пазар и наличните опции.

"Вероятната по-нататъшна загуба на руски газ ще накара Европа да се снабдява от други места, като втечненият природен газ ще бъде най-важният източник", посочи Синдре Кнутсон, старши вицепрезидент за газови и LNG пазари в Rystad Energy.

Ройтерс посочва, че снабдяването в Европа ще бъде подсилено от товари на LNG от САЩ, които задоволиха почти 14% от търсенето на газ в ЕС през миналата година, спрямо под 4% само две години по-рано, според данни на Европейската комисия. Огромната разлика в цените на газа в САЩ и Европа означава, че Европа ще остане привлекателна дестинация за американското синьо гориво.

Според Едоардо Кампанела от UniCredti, "в момента LNG от САЩ определя цената на газа в Европа".

Понастоящем европейската референтна цена на близкосрочните газови TTF фючърси е около четири пъти по-висока от еквивалентните договори в САЩ.

Освен това Европа все още получава значителни товари от руски втечнен природен газ, които в момента съставляват около 13-15% от общия внос на газ на стария континент, отбелязва Ройтерс.

Войната в Украйна и санкциите върху други руски продукти доведоха до въпроси дали вносът на руски LNG в Европа трябва да бъде блокиран, но при липсата на единодушие сред държавите членки на ЕС по въпроса се очаква руските товари да продължат да пристигат и през следващата зима.

Страните от ЕС досега избягваха да прилагат санкции върху вноса на руски тръбен газ или на LNG, тъй като страни като Австрия и Унгария все още са силно зависими.

Ройтерс цитира прогнози на шестима анализатори, които изчислиха, че референтният договор за газ на нидерландския хъб TTF ще бъде в диапазона между 29,0 и 37,5 евро за мегаватчас за следващия зимен период през последното тримесечие на тази и първото тримесечие на 2025 г..

Това приблизително се равнява на между 9,25 и 12,0 долара за милион британски топлинни единици (mmBtu) при ценообразуването на газ в САЩ и Азия. Текущата цена на TTF договорите за месец напред е около 27,45 евро за мегаватчас, което се равнява на около 8,71 долара за mmBtu.

Джеймс Уодъл от Energy Aspect обаче посочи, че прекратяването на руските газови потоци през Украйна може да добави около 10 евро/MWh към цените на газа в Европа през следващата зима.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна