Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият газов доставчик DEPA отива на арбитраж с руската "Газпром" относно цените на синьото гориво

Гръцкият доставчик на газ DEPA Commercial реши да отиде на арбитраж с руският енергиен гигант "Газпром" относно договора си за доставка на синьо гориво, заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на DEPA Константинос Ксифарас.

"Трябва да имаме конкурентна цена, но в момента тя не е", посочи Ксифарас на енергийна конференция в Атина, цитиран от Ройтерс.

Гръцката държавно-контролиран компания търси понижаване на цената в дългосрочния договор, подписан през 2022 г.

Запитан за преговорите с "Газпром" по време на Форум за енергетиката и газа в Атина, Ксифарас отговори:

"Ние преговаряме с другия доставчик от около две години за коригиране на цената, защото това е, което ние търсим. Търговските преговори продължават в момента, те не са спрели, но компанията ни направи следващата стъпка, която е да се обърне към арбитраж".

"Газпром" не отговори на искане за коментар от страна на Ройтерс.

От DEPA пък все още не коментират подробностите за арбитража, който обикновено може да бъде поискан от всяка една страна в частен дългосрочен договор за доставка на газ.

Ройтерс напомня, че в началото на 2022 г. контролираната от гръцката държава компания подписа договор с "Газпром" за 2 млрд. куб. метра газ годишно до 2026 г. на цена, индексирана с 80% към референтната цена на нидерландския газов хъб TTF, като останалите 20% са индексирани към цените на петрола.

Европейските цени на газа се повишиха рязко след нахлуването на Русия в Украйна и спада в общите доставки на руски тръбен газ, като TTF цената достигна рекордно високо ниво от над 300 евро за мегаватчас през август 2022 г.

DEPA се опита да преразгледа цената си надолу предвид новите пазарни условия, съгласно своя договор, но "Газпром" отказа, казаха източниците на Ройтерс. В резултат на това DEPA се мъчи да продаде своя (скъп) газ и в крайна сметка не успя да приеме доставката на договорените минимални годишни количества.

Съгласно условията на договора "вземи или плати", купувачите трябва да платят за газ, независимо дали могат физически да получат доставките или не, като всички непоети количества се пренасят като кредит към края на договора, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна