Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак:

Русия ще намали петролния добив през второто тримесечие

Александър Новак, руски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия все решение да се съсредоточи върху намаляването на добива на петрол, а не върху ограничаване на износа през второто тримесечие, за да разпредели равномерно съкращенията на производството с другите страни членки от формата ОПЕК +, заяви в петък вицепремиерът Александър Новак, съобщава Ройтерс. 

По-рано този месец Русия обяви, че ще намали добива и износа на петрол с допълнителни 471 000 барела на ден през второто тримесечие в координация с някои страни, участващи в ОПЕК +.

Новак също каза пред репортери, че руските петролни компании ще намалят производството пропорционално на техния дял от общия добив на петрол в страната.

Русия планира постепенно да облекчи съкращенията на износа, като през април тя ще намали производството с допълнителни 350 хил. барела на ден, докато износът ще бъде намален със 121 хил. барела на ден. През май допълнителното намаление на производството ще бъде с 400 хил. барела на ден, а износът ще бъде намален със 71 хил. барела на ден. През юни всички допълнителни съкращения ще бъдат свързани само с петролния добив, посочва Ройтерс.

Вторият по големина износител на петрол в света намали износа на суров петрол и на горива с общо 500 хил. барела на ден през първото тримесечие на годината, в допълнение към предишния си ангажимент да ограничи производството заедно с други членове на групата ОПЕК +, напомня агенцията.

Решението на Русия да намали с повече производството на петрол, а не своя износа, беше неочакван ход.

По-рано този месец американската банка JP Morgan нарече това изненадваща промяна в стратегията, като отбеляза, че ако Русия изпълни обещаните съкращения, производството на суров петрол в страната трябва да спадне до 9 млн. барела на ден до края на юни, което да съответства на производството на Саудитска Арабия. В момента Русия произвежда около 9,5 милиона барела на ден суров петрол.

"Задълбочаването на съкращенията на производството е мярка, която се предприема, така че всички страни да допринасят еднакво за свиването на производството съгласно сделката в рамките на ОПЕК +", посочи днес Новак.

"Както си спомняте, ние не намалихме производството с обема, с процента, с който и други страни намалиха. Имахме намаление на износа. Дойде моментът, в който вместо износа ще намаляваме производството", добави той.

Източници от индустрията казаха пред Ройтерс по-рано тази седмица, че руското правителство е наредило на компаниите да намалят добива на петрол през второто тримесечие, за да гарантират, че ще изпълнят целта си за производство от 9 млн. барела на ден до края на юни в съответствие с ангажиментите си към ОПЕК +.

Според Новака няма нужда Русия да забранява износа на дизел, за да се справи с нарастващите цени и възможния недостиг на гориво, след като украинските атаки с дронове намалиха капацитета на редица руски рафинерии.

Новак също така каза, без да уточнява, че ръководеният от Novatek проект за втечнен природен газ Arctic LNG 2, който започна пробно производство през декември, остава в преговори за доставки на втечнен природен газ (LNG), тъй като западните санкции възпрепятстват наличието на танкери за проекта.

Русия е изправена пред рязко намаляване на капацитета за рафиниране на петрол, осакатен от технически прекъсвания и атаки с дронове. Това наложи забрана на износа на бензин за половин година, считано от 1 март.

Капацитетът за рафиниране, повреден от украинските атаки с дронове, е достигнал 14% от общия капацитет за рафиниране на петрол в Русия, според изчисления на Ройтерс. Спреният общ дневен първичен нефтопреработвателен капацитет на страната е скочил с около една трета през март спрямо февруари, достигайки 4,079 милиона метрични тона.

Новак обаче каза, че други петролни рафинерии са успели да увеличат производството си, докато правителството работи по въпроса за доставките на гориво от заводите на фона на железопътните затруднения.

"Ситуацията на пазара на петролни продукти днес е стабилна. Нашите компании вече увеличиха натоварването на наличните мощности. Това позволи повече доставки, включително на бензин и дизелово гориво", каза Новак. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна