Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на инфлацията в САЩ и силен ръст на потребителските разходи

Потребителските цени в САЩ се повишиха по-умерено от очакваното през февруари, а разходите за услуги, извън жилищното строителство, се забавиха значително, което е в подкрепа на възможността за първо понижение на лихвите от страна на Федералния резерв през юни.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) се повиши през февруари с 0,3% спрямо януари, когато нарасна с 0,4%, показват данните на Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в петък.

Спрямо година по-рано индексът PCE се повиши през февруари с 2,5% след нарастване с 2,4% през януари.

Осреднените пазарни прогнози бяха за повишение на индекса PCE с 0,4% на месечна и с 2,5% на годишна база.

Основният PCE индекс, изключващ енергийните и цените на храните, се повиши през февруари с 0,3% на месечна база и с 2,8% на годишна база след ръст с 2,9% през януари.

Федералният резерв счита данните за PCE индекса като важно мерило за инфлацията в САЩ и тези данни се взимат предвид при определяне на паричната и лихвена политика.

Ценовият PCE индекс в сферата на услугите, с изключение на енергетиката и жилищното строителство, нарасна едва с 0,2% през миналия месец след скок с 0,7% през януари. Централните банкери от Фед наблюдават така наречената супербазисна инфлация, за да преценят напредъка си в борбата с инфлацията и достигане на целевото инфлационно ниво от 2 на сто.

И докато инфлацията остава относително ниска, потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, са скочили с 0,8% през миналия месец след увеличение с 0,2% през януари, показва още докладът. Това е най-сериозното нарастване от януари 2023 г.

Днешните данни изглеждат в подкрепа на очакванията, че Фед може да започне да намаля лихвите през юни. През миналата седмица Фед оставиха основния американски лихвен процент непроменен в текущия диапазон 5,25-5,50%, след като го повишиха с цели 525 базисни пункта от март 2022 г. насам.

Членовете на Фед предвиждат три намаления на лихвите тази година, като финансовите пазари очакват първото намаление на лихвата през юни. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна