Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира поевтинява към рекордни дъна след загубата на управляващите на местния вот

Снимка: Алами/Ройтерс

Турската валута поевтинява предпазливо обратно към рекордните дъна около 32,50 лири за един американски долар, докато инвеститорите оценяват изборните резултати на местния вот в страната и тяхното отражение върху икономическите перспективи пред страната.

Към 10.00 часа българско време турската валута поевтинява с 0,25% към 32,42 лири за долар, доближавайки отново рекордните дъна около 32,42/32,50, достигнати между 18-и и 21-ви март и на 29-и март.

Поевтиняването е факт, след като Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган претърпя значително поражение на местните избори, губейки в големите градове като Истанбул и Анкара от опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Има опасения, че тази загуба може да доведе до промени на предприеманите в последните месеци по-ортодоксални икономически политики и и до евентуален отказ от политиката на централната банка да повишава лихвите, за да овладее инфлацията.

Президентът Ердоган обаче прие поражението и обеща усилията му за овладяване на инфлацията да се отплатят тази година.

Годишната инфлация в Турция се повиши през февруари 2024 г. до 67,07% - най-високо ниво от ноември 2022 г.

За да защитят спестяванията си от инфлацията, много турци се обръщат към златото и други активи, свързани с щатския долар, което води до обезценка на местната валута.

Това път принуждава Турската централна банка да повишава лихвите за да овладее инфлация и да ограничи спада на лирата, като от миналата година насам тя увеличи основния си лихвен процент с цели 4150 базисни (с 4,15%).

Графика долар/турска лира


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна