Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската инфлация отслабна до близо 3-годишно дъно от 2,2%

Германската годишна инфлация се забави рязко през март до 2,2% от 2,5% през февруари, показват окончателните неревизирани данни на немската федерална статистика Destatis.

Това е слабото нарастване на потребителските цени от май 2021 г., доближавайки се все по-близо до целевото ниво на Европейската централна банка от 2 на сто.

Поредното забавяне на инфлацията в Германия се дължи на първото понижение на цените на храните от февруари 2015 г. насам, като храните стоки поевтиняха през март с 0,7% на годишна база след поскъпване с 0,9% през февруари. Енергийните потребителски цени пък се понижиха с 2,7% след спад с 2,4% месец по-рано.

През март беше отчетено и рязко забавяне на растежа на цените на стоите като цяло до 1,0% от 1,8% месец по-рано, докато в сектора на услугите инфлацията се ускори до 3,7% от 3,4% през февруари.

През март потребителските цени в Германия се повишиха с 0,4% спрямо февруари, когато също нараснаха с 0,4 на сто.

Графика на инфлацията в Германия


Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храни и енергия) нарасна през март на годишна база с 3,3% след повишение с 3,4% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юли 2022 г.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекса HICP според общите европейски стандарти) се забави през март до 2,3% от 2,7% през февруари, достигайки най-ниско ниво от близо три години насам.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна